POVRATAK KONZULTANTA

TAKTIKA ZORANA MILANOVIĆA Alex Braun vraća se u Hrvatsku, SDP se priprema za nove izbore

 Dragan Matić/CROPIX

Alex Braun, politički konzultant koji je lani, možda, presudno utjecao na dizanje rejtinga SDP-a, opet je u igri za konzultanta SDP-a, u slučaju održavanja prijevremenih izbora. S Braunom su kontaktirali iz vrha SDP-a i izrazili želju za novom suradnjom, potvrdila su dva izvora s Iblerova trga za Jutarnji list.

Osim toga, krajem prošlog tjedna u sjedištu SDP-a održano je nekoliko sastanaka na kojima su dogovorene pripreme i zaduženja u slučaju pada Vlade. Članovi Predsjedništva SDP-a tvrde kako su kadrovski i programski spremni za izbore. U to ulazi i pokušaj novog angažmana Alexa Brauna, koji je u medijima prozvan “Milanovićevim izbornim magom”. Međutim, pitanje je koliko je ovo realno jer Braun od veljače radi u agenciji PSK Knickerbocker, koja sudjeluje u kampanji Hilary Clinton, ispričala je osoba upoznata s izbornom taktikom SDP-a.

“Nije više u PS&B-u, ne znam kako će ga uzeti, jer on dosta radi s Bijelom kućom”, pojasnio je izvor.

Otprije četiri mjeseca, Braun je na položaju izvršnog direktora vrlo utjecajne konzultantske tvrtke SKD Knickerbocker, koja organizira kampanje nekih od vodećih političara iz Demokratske stranke. Njihovi klijenti bili su američki predsjednik Barack Obama, bivši gradonačelnik New Yorka, multimilijunaš Michael Bloomberg, guverner Mario Cuomo, kao i megakompanije poput Facebooka, AT&T i Rockefeller Foundation.

Prema izvorima iz SDP-a, najveća smetnja u ponovnom angažiranju Alexa Brauna je to što je dio ekipe koja pomaže u kampanji Hilary Clinton za predsjednicu SAD-a. Ako bi se u rujnu održali izbori u Hrvatskoj, Braun bi se jako teško mogao dublje angažirati jer će u to vrijeme biti u punom zamahu predsjednička utrka u SAD-u između Hilary Clinton i Donalda Trumpa.

U studenom 2015. iz SDP-a su objavili izvješće u kojem se vidjelo da je tvrtki Penn, Schoen & Berland za razdoblje od 1. listopada do 28. listopada plaćeno 837.127 kuna (a s PDV-om nešto više od milijun). Braun je skup, ali i vrhunski stručnjak i među rijetkima čije je savjete slušao Milanović. Ili kako će u offu zaključiti član SDP-ova vodstva: “Treba li SDP Brauna? Apsolutno - da. Zoki (Milanović) sluša samo skupo plaćen autoritet”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:06