BURNO NA PRISAVLJU

'TAKVO PONAŠANJE MOŽE POTKOPATI SLOBODU MEDIJA' OESS zabrinut zbog smjena na HTV-u

zagreb,220207hrt zgrada na prisavlju, krim policija u zgradifoto: drago sopta-slobodna-
 Drago Sopta / CROPIX

BEČ - Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u srijedu je u priopćenju svoje predstavnice za slobodu medija izrazila zabrinutost zbog posljednjih smjena novinara i urednika na Hrvatskoj radio-televiziji, zato što takvo ponašanje "može potkopati slobodu medija" u Hrvatskoj.

"Zabrinuta sam zbog okolnosti pod kojima su ti novinari ( Denis Latin, Katja Kušec i Ružica Renić) udaljeni sa svojih dužnosti na HRT-u", stoji u priopćenju povjerenice Dunje Mijatović. "Takvi postupci mogu potkopati slobodu medija u zemlji, a njezin kamen temeljac upravo bi trebala biti javna televizija", nastavlja se.

HRT-u OPOMENA ZBOG TOMAŠIĆ, A Z1 I SOUNDSETU PREKRŠAJNE PRIJAVE ZBOG MAMIĆA Odluka Vijeća za elektroničke medije

"Pozivam vodstvo Hrvatske Radio-televizije da osigura pridržavanje profesionalnih standarda i zaštitu prava Denisa Latina, Katje Kušec i Ružice Renić. Također pozivam vladu i vodstvo HRT-a da se suzdrže od svih aktivnosti koje bi mogle dovesti do cenzure i ugroziti uređivačku neovisnost", kaže se u OESS-ovu priopćenju.

'AKO SE PREMIJER ŽELI BAVITI HTV-OM, NEKA SE JAVI NA NATJEČAJ ZA UREDNIKA' Ogranak HND-a osudio smjene na Prisavlju

V. d. urednika Informativnog programa Domagoj Novokmet smijenio je Latina, Katju Kušec i Ružicu Renić zbog nastupa predsjednice HSP-a dr. Ante Starčević Ruže Tomašić u Dnevniku 3 u nedjelju. Ona je gostujući na HRT-u optužila predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da je "bio s četnicima i prstom pokazivao koga treba odvesti na Ovčaru", a zbog te netolerantne izjave HRT je u srijedu zaradio opomenu Vijeća za elektroničke medije.

Smjeni troje urednika prethodila je izjava premijera Zorana Milanovića koji je, među ostalim, kritizirao HTV jer je omogućio Ruži Tomašić da širi šovinizam i govor mržnje. HTV je potom u priopćenju Milanovićev istup ocijenio "nedopustivim pritiskom na medije", ali istodobno istaknuvši kako HTV ne bježi od svojih pogrešaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:50