BITKA ZA TURISTE

Talijani zbog odluke svoje vlade otkazuju rezervacije: ‘Hrvatska je hit pa ima tu i malo zavisti‘

‘Hrvatska je hit ove turističke sezone. Vjerojatno će i tu biti poneki razlog‘, kaže Dino Kozlevac
Ilustracija
 Matija Djanjesic/Cropix

Novi udarac hrvatskom turizmu zadala je Italija. Pred sam Ferragosto talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza potpisao je uredbu kojom se zahtijeva test na koronavirus za sve koji stižu iz četiri države: Grčke, Malte, Španjolske i Hrvatske.

To u praksi znači da sve osobe koje ulaze u Italiju iz Hrvatske moraju prilikom ulaska pokazati negativan test koji nije stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati, od ulaska u Italiju, moraju testirati.

'Cijelo jutro primamo pozive talijanskih turista kojima je žao zbog ove odluke. Međutim, pokazuju i dalje interes za Hrvatskom i žele doći u Hrvatsku', kaže za Dnevnik.hr Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Italiji.

'Već bilježimo otkazivanje rezervacija', tvrdi direktor istarskog kampa 'Mon Perin' Massimo Piutti.

Iznenađeni su i talijanski turisti koji već borave u Hrvatskoj.

'Čudi me jer mislim da imamo previše slučajeva u Italiji. Ne znam sada točno kako je u Hrvatskoj, ali mislim da ste imali relativno malo slučajeva u odnosu na Italiju', govori Talijanka Melani.

No, to ih nije spriječilo da nas, uz Maltu, Španjolsku i Grčku stave u rizičnu skupinu. Sve su to zemlje, napominju iz turističkog sektora, glavi turistički konkurenti Italiji.

'Ako ćemo biti malo sarkastični, mislim da je to sve samo ne slučaj. To su sve zemlje koje u ovom momentu imaju najviše Talijana. Iz kojeg razloga je Italija povukla ovaj potez kada je špica turističke sezone, možemo samo nagađati', kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

'Hrvatska ove godine ima u ovim zadanim okvirima zaista sjajne turističke rezultate i sigurno tu ima malo zavisti', smatra direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Inače, u Hrvatskoj trenutačno boravi oko 46.000 Talijana, od toga 30.000 u Istri i Kvarneru. I ondje su talijanski turisti začuđeni odlukom svoje vlade, javlja HRT.

'Doista predivno. Ništa još ne znamo. Ne razumijemo, ako se ne testiramo, hoće li nam se što dogoditi? Je li to moja odgovornost, hoću li se javiti u bolnicu? Bar da su nam to prije rekli, ne sad kad smo ovdje već tri dana, rekla je jedna turistica.

Talijanski mediji prenose da je odluka donesena ponajprije zbog zaštite talijanskih državljana. Naime, ta nekad najpogođenija europska država uspjela je smanjiti broj zaraženih koronavirusom. No ondje strahuju od ponovnog širenja zaraze. Talijanske vlasti u srijedu su zabilježile 481 novozaraženog i još 10 smrtnih slučajeva, dvostruko više od prosječnog broja u lipnju, kad je počelo ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih u ožujku.

No osim turista, ovom su odlukom pogođeni i oni koji iz Hrvatske u Italiji ili obratno moraju zbog poslovnih obaveza.

'Za mene je to veliki problem jer živim i radim u Trstu, a svaki vikend dolazim u Pulu zbog obiteljskih obveza, komentirao je Adriano Benazić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac rekao je za HRT da ga ta odluka osobno žalosti.

'Mislim da nismo tako loši u epidemiološkom smislu, pogotovo oni znaju koje su regije u Hrvatskoj više podložne, koje su manje. Istra je potpuno sigurna regija za njih, i Primorsko-goranska i veći dio cijelog priobalja. Prema tome nas žalosti zato što će to komplicirati cijelu situaciju oko turizma i definitivno nije dobra', rekao je Kozlevac i dodao još nešto:

'Pretpostavljam da su to turistički, Hrvatska je hit ove sezone, turizma je tu puno, paralelno se borimo s virusom, uspješno, manje uspješno, uspješno. Prema tome, vjerojatno će i tu biti poneki razlog, rekao je Kozlevac.

Dodajmo i da kad je o tranzitu riječ, on zasad nije ograničen i za njega nije potreban negativni test.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:15