SPAŠAVANJE KULTURE

Talijanske Plave kacige stižu u Petrinju: Grupa stručnjaka pomoći će u zaštiti umjetničke baštine

Italija je među prvim zemljama pomogla Hrvatskoj slanjem 100 vojnih šatora nakon potresa 29. prosinca
Srušena crkva u Žažini.
 
 Ivana Nobilo/Cropix

Nakon što je među prvim zemljama pomogla Hrvatskoj slanjem 100 vojnih šatora nakon potresa 29. prosinca, Italija ove nedjelje šalje grupu stručnjaka koja će pomoći u zaštiti umjetničke baštine Petrinje i okolice.

Italija ima veliko iskustvo u području seizmološke aktivnosti. U posljednjih 50 godina zemlju je pogodilo na desetke potresa, koji su ponekad imali posebno pogubne posljedice: od onog u Furlaniji 1976. godine do Irpinije 1980., pa sve do nedavnih u L'Aquili 2009. i Amatriceu u središnjoj Italiji 2016. godine.

Zbog tragičnih iskustava iz prve ruke s potresima i njihovim posljedicama talijanska je vlada odmah reagirala nakon potresa koji je 29. prosinca pogodio Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju, nudeći Hrvatskoj svoju potporu i solidarnost. Poruke predsjednika Republike Sergia Mattarelle, predsjednika Vijeća ministara Giuseppea Contea i drugih visokih dužnosnika popraćene su konkretnim inicijativama.

Talijanska civilna zaštita u Hrvatsku je dopremila ukupno 100 šatora koji se mogu koristiti za smještaj raseljenih u razdoblju neposredno nakon potresa. Nadalje, vezano za dugoročno osiguravanje zgrada i obnovu, prvi tim Plavih kaciga za kulturu stiže iz Italije ove nedjelje s ciljem osiguranja, spašavanja i moguće restauracije umjetničke baštine na području pogođenom potresom.

Riječ je o radnoj skupini koju je UNESCO uspostavio 2015. godine kao odgovor na neprestane nemire ISIS-a u "kolijevci civilizacije" u Mezopotamiji, od Mosula do Palmire. Prva interventna skupina formirana je 2016. godine prema dogovoru UNESCO-a i talijanske vlade. Takva suradnja proizašla je iz iskustva Zapovjedništva karabinjera za zaštitu kulturne baštine, poznatog u svijetu kao jednog od najboljih vojnih zapovjedništva za zaštitu umjetničkih djela i arheoloških nalaza.

Ova prva misija Plavih kaciga za kulturu u Hrvatskoj trajat će tjedan dana, a provodit će je isti tim poslan u Libanon prošle godine nakon eksplozije koja je poharala centar Beiruta. Nakon prve izvidničke misije u Hrvatsku će doći i drugi kontingent talijanskih Plavih kaciga.

Naposljetku, također u znak podrške Hrvatskoj, Veleposlanstvo Italije u Zagrebu - čija je zgrada zatvorena upravo zbog štete uzrokovane potresom - pokrenulo je prikupljanje sredstava za pomoć hrvatskim institucijama u naporima vezanima za obnovu. Sve talijanske institucije, udruge i osobe u Hrvatskoj sudjeluju u prikupljanju sredstava.

„Suosjećamo jer smo bliski ne samo povijesno, već i zahvaljujući mnogim zajedničkim projektima na Jadranu te i zato što Italija ima svježa sjećanja na seizmičke katastrofe. Svoja iskustva želimo podijeliti s hrvatskim prijateljima,“ rekao je veleposlanik Italije u Zagrebu Pierfrancesco Sacco.

„Koordinacijski odbor ministara održan krajem studenoga u Zagrebu bio je svojevrsno zajedničko ministarsko vijeće o mnogim pitanjima, a Tršćanski je trilateral ministara vanjskih poslova prije nekoliko dana dao novi zamah zajedničkim politikama na sjevernom Jadranu u ime održivosti. Sve to znači da su i vlade sada prebacile u višu brzinu,“ zaključio je veleposlanik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:03