OŠTETIO DRŽAVU

Talijanski poduzetnik optužen za utaju 7 milijuna kuna poreza preko riječke tvrtke

Predloženo je da se 60-godišnjem okrivljeniku sudi u odsutnosti, budući je nedostupan hrvatskim tijelima

Ilustrativna fotografija

 Matija Djanjesic/CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv 60-godišnjeg talijanskog državljanina kojom ga se tereti da je utajom poreza ili carine državni proračun oštetio za više od sedam milijuna kuna.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci predložilo je u optužnici da se okrivljeniku sudi u odsutnosti, budući je nedostupan hrvatskim tijelima.

Optužnica ga tereti da je od siječnja 2014. do rujna 2017., kao osnivač i odgovorna osoba tvrtke sa sjedištem u Rijeci, neistinito prikazivao stvarno poslovanje kako bi izbjegao plaćanje poreza. Knjiženjem na temelju nevjerodostojne dokumentacije navodno je umanjio obveze PDV-a i poreza na dobit.

Tako je za 2014. oštetio državni proračun za oko 115 tisuća kuna, za 2015. za tri milijuna kuna, za 2016. za 2,5 milijuna kuna te za 2017. godinu za 600 tisuća kuna.

U optužnici se navodi i da je 2018. isporučivao robu u druge zemlje EU, a da pritom nije fakturirao isporuku robe kupcima, već je knjiženjem na temelju nevjerodostojne dokumentacije umanjio obveze PDV-a za 1,25 milijuna kuna i za taj iznos oštetio državni proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. veljača 2023 02:23