PIERFRANCESCO SACCO

Talijanski veleposlanik: ‘Talijani se u Hrvatskoj osjećaju kao kod kuće, u Istri posebno‘

‘To posebno dolazi do izražaja u Istri i Puli, gdje postoji duboko prijateljstvo i želja za novim suradnjama‘, dodao je Sacco
Pula
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco koji boravi u utorak u nastupnom posjetu Istarskoj županiji kazao je kako se Talijani u Hrvatskoj osjećaju kao kod kuće, poput Hrvata u Italiji, te kako to posebno dolazi do izražaja u Istri.

"Talijani se u Hrvatskoj osjećaju kao doma, a isto tako se osjećaju i Hrvati u Italiji. To posebno dolazi do izražaja u Istri i Puli, gdje postoji duboko prijateljstvo i želja za pronalaskom novih puteva suradnje. Između susjednih država i regija koje su blizu, a i povijesno bliskih naroda, poput onog hrvatskog i onog talijanskog puno je potencijala za razvoj na novim poručjima", istaknuo je veleposlanik Sacco.

Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin rekao je da se posebna pažnja tijekom sastanka posvetila ekonomskim temama budući da "svi znamo iz kojih neprilika izlazimo i mi u ovome trenutku, a naročito Republika Italija".

Razgovaralo se o suradnji s Italijom, o položaju i pravima pripadnika talijanske nacionalne zajednice u Istri te o aktualnim zbivanjima vezanima uz epidemiju koronavirusa odnosno o posljedicama za gospodarstvo i utjecaju na turističku sezonu.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić poručio je da su temeljne vrijednosti, koje se već desetljećima njeguju na ovim prostorima, upravo otvorenost, multikulturalnost i suživot.

"Imamo puno prostora za daljnji napredak, stoga se radujem budućim susretima i suradnji kako Grada Pule, tako i naše regije s talijanskim regijama i Republikom Italijom“, zaključio je Miletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:11