POJAČANO ‘ČEŠLJANJE‘

Tamna strana Crnog petka: Inspekcija u par dana u 94 nadzora otkrila 19 povreda prava potrošača

Pojačani nadzori su u tijeku već nekoliko dana, posebice danas, a provodit će se po potrebi, i nakon 25. studenoga 2022.

Ilustracija

 Daniel Leal/Afp

Obratite dodatnu pažnju na Crni petak - apel je niza institucija koje proteklih dana i tjedana na sva zvona upozoravaju građane. Da su ti apeli opravdani pokazuju i posljednji rezultati inspekcijskog nadzora jer su inspektori u 94 nadzora utvrdili 19 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača. Da Tržišna inspekcija Državnog inspektorata pojačano "češlja" posebne oblike prodaje pod nazivom ‘Black friday" ili ‘Crni petak‘ nije nikakva novost.

- Pojačani nadzori su u tijeku već nekoliko dana, posebice danas, a provodit će se po potrebi, i nakon 25. studenoga 2022., ovisno o oglašavanju od strane trgovaca. U ovim nadzorima tržišni inspektori prvenstveno nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima - kažu iz Državnog inspektorata.

Do ovoga trenutka, napominju dalje, tržišni inspektori su obavili 94 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno 19 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača, a koje su se najčešće odnosile na neisticanje dvije cijene, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje cijena te sporadično nepoštenu poslovnu praksu.

- Naglašavamo kako su ovo preliminarni rezultati i kako su inspekcijski postupci u tijeku. Istoimenu akciju tržišna inspekcija provela je i prošle godine kada je obavljeno 116 inspekcijskih nadzora te je utvrđeno 16 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača. Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji. Prilikom provođenja posebnih oblika prodaje robe trgovac je dužan istaknuti sniženu cijenu i najnižu cijenu koju je primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje, a isto se primjenjuju i na oglašavanje robe - upozoravaju dalje.

Podsjećaju i kako potrošač, ako smatra da su neka njegova prava zakinuta, isto može prijaviti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca „Podnošenje prijava“, slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 17:42