KOPIKA

'TAMO SE DOLAZI VIDJETI I BITI VIĐEN' Već 40 godina seksepilnih cura, isklesanih muških tijela i najljepšeg pogleda na grad

 
 Emica Elvedji / CROPIX

Pogled s nje nudi najljepšu vizuru Osijeka, a boravak na njoj mnogima je najljepši mogući odmor od ljetnih vrućina i poznatih, teških slavonskih sparina. Dobila je ime po uzoru na najpoznatiju svjetsku plažu, brazilsku Copacabanu, no Osječani su joj u skladu sa svojim bogatim slengovskim rječnikom nadjenuli ime Kopika i tako je do današnjih dana. Nitko u Osijeku ne ide na Copacabanu, kako se službeno zove i sportsko-rekreacijski bazenski kompleks i riječna plaža pokraj njega, smješteni na lijevoj obali Drave nasuprot povijesne gradske jezgre Tvrđe. Svi idu na Kopiku. I uživaju na njoj već duže od 40 godina koliko je prošlo otkako su izgrađeni bazeni, a obala pokraj njih uređena i učinjena plažom. Danas je apsolutno najpoznatija hrvatska kontinentalna plaža, iako se primjerice Vukovarci s razlogom ponose svojom Adom na Dunavu, a Brođani svojim savskim Polojem.

Osijek, 040817.
Slavoniju je kao i ostatak Hrvatske zahvatio val visokih temperatura, tako je u Osijeku danas izmjereno 39 C u hladu. Mnogi Osjecani osvjezenje su potrazili uz Dravu na poznatoj osjeckoj Copacabani. 
Na fotografiji: Guzva na Copacabani u Osijeku.
 Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

No, Kopika je s godinama iz osječkog prerasla u hrvatski ljetni brend. Najpopularnija i najveća osječka gradska plaža, smještena je tek 15-ak minuta hoda od samoga centra Osijeka ili još manje ako krenete biciklom, a do nje će vas, ako se ne odlučite na lijevu obalu Drave prijeći automobilom ili motociklom, dovesti još jedan divan osječki brend - viseći pješački most. Usput ćete vjerojatno sresti nekog od dravskih “galebova” koji će otprilike negdje na pola puta od sredine mosta do njegova završetka na lijevoj obali skočiti u Dravu. Ima tu raznih stilova, ali svi teže gimnastičkoj akrobaciji i pokazivanju vještina, a onda slijedi plivanje do plaže.

Nekada, dok je dravska plaža na Kopiki bili sastavni dio bazenskog kompleksa, skokovi u Dravu brojnima su bili i ulaznica na kupalište, jer su plivanjem izbjegavali ulazak kroz službeni ulaz gdje su snažni i mrki redari naplaćivali “upad”. Unazad nekoliko godina kupanje na plaži je, što bi Osječani rekli, “bespla”. Bazenski je kompleks s olimpijskim, mješovitim, dječjim i jednim 2,40 m dubokim bazenom, ograđen i tamo se plaća simbolična cijena ulaznice od 7 kuna za odrasle i 5 kuna za djecu. No, velik broj Osječana koji ljetna osvježenja traže na Kopiki radije odabiru plažu. Osobito lege koje mjesecima bruse formu i grade mišiće u brojnim osječkim teretanama, pa onda mame uzdahe legica, koje jednako tako plijene pažnju svojim besprijekorno održavanim figurama, što posebno dolazi do izražaja kada se u plićaku zaigra picigin sa svim njegovim varijacijama. Plaža na Kopiki tako je i u tom smislu praznik za oči.

Osijek, 100817
Poznato osjecko kupaliste Copacabana
 Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

- Kopika je nešto kao gradska špica. Tamo se dolazi vidjeti i biti viđen, i tamo već generacijama dolaze oni koji znaju što je više cool, a definitivno je više cool biti na plaži nego na bazenima - kaže Mislav Pavošević iz TZ Osijek, koji plažu na Kopiki opisuje kao naš odgovor karipskim otocima, u što se sjajno uklopio i prošle godine otvoreni InDaBeach bar gdje je ekipa okupljena oko Domagoja Rebića, Hrvoja Bana i Ivana Grgića pokrenula projekt “Osijek On The Beach”, a što osim sjajne ponude pića za osvježenje uključuje urbanu glazbu, koncerte i noćne partyje na plaži, a u budućnosti i školu plivanja na Dravi...

I premda je uvriježeno mišljenje kako obitelji radije odabiru bazene nego plažu, to baš i nije tako. Na bazene idu oni koji se boje svoju djecu pustiti u rijeku, strahujući od nje, no isto tako puno je i onih čija su djeca proplivala upravo na Dravi, upravo na Kopiki, ili na Želji, kako se zove još jedna popularna osječka plaže smještena ispod Željezničkog mosta nedaleko od same Kopike. Jedan od razloga zašto neka djeca na vole na Dravu je i njezin pijesak. On je zapravo prekrasan, u građevini najbolji, ali kada se zađe dublje u vodu on se pretvara u mulj, pa djeca nerijetko pomisle da su stala na ribu. Tada krene plač i vriska. No, oni koji su na to navikli ne brinu brigu. Osobito jer dravski pijesak na Kopiki nudi nezaboravno iskustvo građenja skulptura, kula, čitavih gradova...

- To je tehnika kakvu sam vidio samo u Osijeku, a najlakše ju je usporediti s Gaudijevom crkvom Sagrada familia u Barceloni, na kojoj starija fasada izgleda kao da je od pijeska koji se topi. Ovdje djeca i roditelji uzmu pijesak u ruke i lagano ga namoče da nije pretvrd, a ni pretekući, i onda puštaju kap po kap jednu na drugu dok ne naraste na određenu veličinu, pa to onda oblikuju - prepričao nam je Pavošević.

Osijek, 100817
Poznato osjecko kupaliste Copacabana
 Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Predivan bijeli i namreškani pijesak do punog izražaja dolazi u ranim večernjim satima ili rano ujutro dok još nema kupača, a dodatnu estetsku snagu Kopiki daje i umjetni sprud napravljen 60-ih godina prošloga stoljeća gdje se Drava zna zavrtjeti i u suprotnom smjeru. Pogled s Kopike, pak, nudi razglednicu Osijeka, jer ćete vidjeti Tvrđu, pješački most, Konkatedralu... Kopika, doduše, zahtijeva i temeljitu obnovu, uređenje kojim će zadržati svoju dušu i ostati u karipskom štihu, ali ipak uređenija nego što je sada. To ponajprije ovisi o Hrvatskim vodama i Gradu Osijeku koji bi se trebali malo više potruditi oko ove velike osječke vrijednosti, što potvrđuje i podatak koji nam je dao Pavošević. Iako je Osječani zapravo ne vole uspoređivati s Copacabanom, pa je i zovu Kopika, marketinški je njezino službeno ime velika prednost, pa tako kada TZ nešto objavi s hashtagom Copacabana, tko god drugi na Googleu upiše Copacabana, dobit će Osijek.

- Onome tko joj je dao to ime treba podići spomenik - smatra Pavošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 14:32