GOLEMA PRIMANJA

Tatjana Holjevac: Ona je najplaćenija političarka u državi. Plaća joj je 26.000 kuna!

Josipović i J. Kosor imaju oko 23 tisuće kuna, a T. Holjevac je s pozicijom bez prevelike odgovornosti i previše posla unosno naplatila političku suradnju sa SDP-om

ZAGREB - Tatjana Holjevac, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine, najbolje je plaćena političarka u državi s oko 26 tisuće kuna mjesečnih primanja u neto iznosu, jer za svoj rad istodobno prima plaću i naknadu, što je apsolutno skandalozno, kažu njeni kolege zastupnici.

Izborila beneficije

Holjevac je političku suradnju sa SDP-om u Skupštini, kako doznajemo, uvjetovala time da jedina od svih potpredsjednika obavlja tu dužnost profesionalno i za to prima punu plaću od 17 tisuća kuna, dok svi ostali potpredsjednici tu dužnost obavljaju volonterski i za to primaju naknadu od oko 5000 kuna mjesečno. Uz nju, jedino još predsjednik Skupštine Boris Šprem ima plaću kao profesionalac, no on se za razliku od Holjevac odrekao volonterskih naknada.

Samo prošle godine Tatjana Holjevac je uz plaću koja joj je isplaćena u iznosu od 204 tisuće kuna neto ili oko 400 tisuća kuna bruto zaradila na ime naknada još oko 130 tisuća kuna u bruto iznosu. Dakle, Holjevac godišnje zaradi oko 270 tisuća kuna neto, odnosno oko 540 tisuća kuna u bruto iznosu za posao koji, prema nekim zastupnicima, predstavlja čistu sinekuru - odnosno plaćena je i više nego dobro bez neke velike odgovornosti ili pretjerane aktivnosti u poslu.

Tatjana Holjevac, koja je predsjednica svoje Nezavisne liste i u koaliciji je sa SDP-om i HSU u zagrebačkoj Skupštini, time je po plaći pretekla i premijerku Jadranku Kosor, predsjednika Republike Ivu Josipovića, kao i predsjednika Sabora Luku Bebića, koji imaju mjesečnu plaću od oko 23 tisuće kuna.

- Mislim da je njeno mjesto suvišno i ne znam tko je štiti. A to da prima i plaću i naknadu je skandalozno. Nevjerojatno je da se nije odrekla naknade kada već za ionako nepotreban posao prima plaću - rekla nam je jedna zastupnica u Skupštini koja za svoju kolegicu kaže da je vrlo vješta i da se se lako dogovori s bilo kojom političkom opcijom kako bi zadržala svoje beneficije.

Iako Zakon o lokalnoj samoupravi i upravi kaže da se dužnost gradskih vijećnika i zastupnika obavlja počasno, Zakon o Gradu Zagrebu dopušta mogućnost da predsjednik Skupštine i jedan njegov zamjenik primaju plaću za to, pa je Holjevac to vješto iskoristila. Međutim, nije se odrekla i naknada koje iznose od 1300 do 5000 kuna, ovisno o broju sjednica i sudjelovanja u radu Odbora.

Plaće, paušali, naknade

Zastupnici primaju mjesečni paušal od oko 3000 kuna mjesečno, za svaki dolazak na sjednicu Skupštine dobiju 1280 kuna, a za odbore nešto manje od 1400 kuna. Usto, svaki zastupnik godišnje na račun političkog rada iz proračuna dobije oko 50 tisuća kuna, dok zastupnice dobiju oko 60 tisuća kuna.

Kod stranačkih zastupnika taj se novac uplaćuje direktno na račun stranke i mora se koristiti u stranačke svrhe, a nezavisni dobiju novac na svoj račun. Holjevac je u 2010. godini bila nazočna na svih 13 sjednica Skupštine te je sudjelovala u radu 15 sjednica Odbora za statut, poslovnik i propise te 13 sjednica Odbora za mjesnu samoupravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:39