SLUŽBENA POTVRDA

TDR PRODAN ZA VIŠE OD POLA MILIJARDE EURA! British American Tobacco novi vlasnik duhanskog diva!

Novi vlasnik osigurao je i dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice
 Goran Sebelić / CROPIX

British American Tobbaco(BAT) kupio je Tvornicu duhana Rovinj za 505 milijuna eura, izvijestila je rovinjska Adris Grupa jutros na Zagrebačkoj burzi.

Kupoprodajni ugovor su u subotu, 30. svibnja u Londonu potpisali predsjednik Uprave Tvornice duhana Rovinj, ujedno i član Uprave Adris grupe, Mato Zadro i predstavnici kompanije British American Tobacco. Ta multinacionalna kompanija osim TDR-a postaje i vlasnik ostalih tvrtki u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafike, Hrvatskih duhana te maloprodajnih lanaca iNovina i Oprese.

Transkacija nakon odbitka obveza TDR-a iznosi 505 milijuna eura. Riječ je o jednom od najvećih preuzimanja u hrvatskom biznisu.

Kako stoji u ugovoru, novi se vlasnik obvezuje zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja, te osigurati dodatnih 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice.

- Zadovoljni smo postignutim omjerom vrednovanja TDR-a i zaštite naših radnika. No, smatram iznimno važnom činjenicu da je ugledna kompanija prepoznala dodatnu vrijednost u našem integriranom poslovnom modelu koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, ambalaže, distribuciju i maloprodaju. Za sve nas, važno je da će proizvodnja u Kanfanaru biti nastavljena i da će radna mjesta biti sačuvana – istaknuo je predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro.

Preuzimanje je rezultat višemjesečnih pregovora i dubinskog snimanja TDR-a u kojem je sudjelovalo još nekoliko velikih multinacinalnih kompanija iz svjetskog duhanskog biznisa. Konačni postignuti iznos od 505 milijuna eura znatno je veći od procjena o preuzimanju koje su se kretale između 1,7 i 2,7 milijardi kuna. Preuzimanje TDR-a ujedno je i veliki povratak BAT-a u Hrvatsku iz koje su otišli prije deset godina. Riječ je o multinacionalnoj kompaniji koja godišnje proizvede više od 600 milijardi cigareta. U 2014.godini imali su prihode od 14 milijardi funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:25