OTKRIVAMO >> VLADIN PLAN ZA SPAS DUŽNIKA

Tečaj franka fiksirat će se na 5,8 kuna, a razlika vraćati naknadno. Još jednim kreditom!

Vlada bi bankarima mogla zaprijetiti uvođenjem poreza na aktivu ako ne prihvate predloženi oblik pomoći

Dužnicima koji imaju kredite uz valutnu klauzulu u švicarskim francima tečaj franka uskoro bi mogao pasti na oko 5,8 kuna, što je gotovo za kunu manje od današnje nove rekordne vrijednosti švicarca, koji je skočio na 6,7254 kuna ! Prema tom tečaju koji je vrijedio lani u prosincu, rata kredita od 800 franaka bila bi 740 kuna manja nego danas.

Riječ je o tzv. balon kreditima ili kreditima s ostatkom vrijednosti kod kojih se povrat dijela iznosa kredita odgađa za sam kraj otplate. Dakle, prema toj ideji, dužnici bi sada otplaćivali rate prema tečaju od, recimo, 5,8 kuna za franak, a razlika bi se knjižila i, naravno, ukamaćivala do trenutka dok švicarski franak ne padne ili do isteka roka otplate. Tada bi dužnik trebao vratiti tu razliku ili te razlike ne bi niti bilo ako bi franak u međuvremenu pao znatno ispod razine od 5,8 kuna. Za povrat razlike banke bi dale novi kredit. Ideja se pojavila jučer na sastanku predstavnika najvećih banaka u Ministarstvu financija. Uz ministricu Martinu Dalić vladu su predstavljali i potpredsjednik za investicije Domagoj Ivan Milošević te ministar gospodarstva Đuro Popijač .

Nitko od njih nije htio davati izjave nakon sastanka, a navodno bi se detalji rješenja mogli čuti već danas uoči ili na samoj sjednici vlade.

Vladino oružje u pritisku na banke je prijetnja uvođenjem poreza na aktivu banaka. Taj porez ne bi plaćale one banke koje povećaju plasmane u gospodarstvo, pa bi vlada time stimulirala banke da kreditiraju poduzeća.

Kako neslužbeno doznajemo od bankara, atmosfera na sastanku bila je napeta jer je vlada pod velikim pritiskom brojnih dužnika u švicarcima koji svakog mjeseca plaćaju nove, rekordne iznose mjesečnih rata kredita.

Istodobno, samo je nekoliko mjeseci do izbora pa bi bilo zgodno privući tih sedamdesetak tisuća glasova mjerom koja će im trenutno olakšati život i još im poručiti kako ih je vlada spasila pohlepnih bankara. Balon krediti su upravo to: trenutno olakšanje koje sadašnju noćnu moru samo prebacuje u budućnost.

Za ljude koji otplaćuju kredite prema tečaju švicarskog franka ovo je rješenje dugoročno nepovoljno i ako franak padne i ako poraste. Padne li franak ispod razine od 5,8 kuna, a oni su pristali na balon otplatu, imat će veću ratu kredita nego što bi ona bila prema tadašnjem tečaju. Bude li pak franak i dalje rastao ili se držao oko sadašnjih vrijednosti, na kraju otplate kredita dočekat će ih još jedan veliki dug, koji će morati vraćati novim kreditom.

Budu li u to vrijeme već u mirovini, dug ostaje njihovoj djeci i stoga balon kredite zovu još i kreditima za dvije generacije. Slavko Linić iz SDP-ova gospodarskog tima kaže da bi on, da je na mjestu ministrice financija Martine Dalić, inzistirao na donošenju zakona o porezu na prihod od kamata, s posebnim naglaskom na prihod od kamata za kredite u švicarskim francima što bi natjeralo banke da maksimalno smanje kamate na kredite. U bankama su podijeljeni oko najnovije ideje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:19