KRUNOSLAV CAPAK

Tečajevima možemo pripremiti liječnike za najgori scenarij, kao u ratu. Lockdown? Ne, potrebno je nešto drugo

O uvođenju policijskog sata dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti, poručio je ravnatelj HZJZ-a
Krunoslav Capak
 Marko Todorov/CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV odgovorio je na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike.

- Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100 liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi COVID bolesnika i bolesnika od gripe. Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata - objasnio je Capak.

Dodao je da su tad mladi liječnici prolazili tečajeve hitne pomoći.

- Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći - rekao je.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da ''smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav''.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata.

- Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti - poručio je ravnatelj HZJZ-a.

Kaže i kako ne smatra da je potreban novi lockdown, ali je potrebno ''da se ljudi drže mjera''.

- Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima - rekao je za Dnevnik Nove TV i istaknuo kako mu se čini da je Hrvatska među najliberalnijim zemljama u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:57