ONEČIŠĆENO 10 KM PLAŽA

Tek danas vidjeli su se pravi razmjeri ogromne ekološke katastrofe u Istri: ‘Ovo je bolno gledati...‘

Odkud je onečišćenje u nedjelju ujutro doplutalo zahvaljujući buri do predivnih prirodnih stjenovitih plaža, ne zna se

Veliko zagađenje ližnjanske obale

 Goran Sebelic/Cropix

Ogromna ekološka katastrofa u Istri. Mazutom ili nekim drugim crnim katranastim derivatom prekriveno je deset kilometara plaža i obale na jugu Istre, točnije od Ližnjana pa sve do uvale Budava na istočnoj obali Istre. Od kuda je onečišćenje u nedjelju ujutro doplutalo zahvaljujući buri do predivnih prirodnih stjenovitih plaža, ne zna se. No zna se da će biti potrebno barem mjesec dana, ako ne i duže da se očisti s obale, ako ne i duže. Čuli smo to na licu mjesta od ližnjanskog načelnika Marka Ravnića u ližnjanskoj luci gdje nas je dočekao veliki smrad. Mislilo se do danas ujutro da je onečišćena jedino ližnjanska uvala, no danas ujutro vidjeli su se pravi razmjeri katastrofe.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Jučer ujutro imali smo dojavu o onečišćenju i odmah sam pozvao sve nadležne službe. Jutros smo imali sastanak u Lučkoj kapetaniji u Puli i dogovorene su daljnje akcije. Područje je dugačko, to je od luke Budava do Punta Uljeve. Srećom, nije onečišćena i Marlera. Osobno sam prošao teren i svugdje ima određenih mrlja, vjerojatno od mazuta. Bura je jučer, nažalost, puhala i jako puno toga ima na škrapama, kazao je Ravnić. Veli da je plan da se onečišćenje u uvali Kuje, gdje je teren pristupačan, očisti cisternama i pumpama te krpama koje upijaju mazut. A ostalo će se u narednim danima rješavati tlačnom pumpom i krpama. U čišćenju sudjeluju Javna vatrogasna postrojba Pula, Lučka kapetanija, DVD Ližnjan, općinska tvrtka Brnestra i Dezinsekcija Rijeka.

- Očekuje nas jako puno posla. Sada nas je tu dvadesetak i krećemo s čišćenjem, a u narednim danima očekujemo više ljudi. Javilo se puno volontera, a kod ovog čišćenja trebat će nam puno ljudstva, posebno kod čišćenja škrapa što će se raditi u narednim danima. Očekujemo i pomoć resornog Ministarstva oko rješavanja ovog onečišćenja jer zagađenje je veliko. Isto tako, zagađeno je i područje koje je pod zaštitom Nature 2000 i područje koje je nedavno dobilo Inheritura certifikat koji je uz bok nacionalnom parku Brijuni ili Kornati. Dakle, to dovoljno govori koliko je tu zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, što na kopnu, što na moru. To je uistinu velika eko katastrofa, ali se nadamo da ćemo je uspjeti sanirati čim prije i sa što manje posljedica, kazao nam je Ravnić. Kako se dijelom radi o nepristupačnoj obali, Ravnić nam je kazao da će se na ta mjesta morati probijati pješke.

image
Goran Sebelic/Cropix

- To će biti vrlo zahtjevna akcija, ističe dalje. Veli da se još ne zna od kuda je ova mrlja doplutala do istarske obale.

- Jutros su na lice mjesta došli djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije kako bi uzeli uzorke onoga što pliva u moru. Oni će utvrditi na taj način od kuda je izvor onečišćenja i nadam se da će se brzo otkriti uzorak i onaj tko je ovo uzrokovao mora snositi posljedice i nadoknaditi ovu štetu nama kao mještanima Ližnjana koji je poznat po prekrasnim plažama, a one su sada ovim mazutom i katranom onečišćene. Ovo je bolno gledati i trebat će puno vremena da se to preboli i očisti. To govorimo samo o onome što vidimo, a kako će to tek utjecati na biljni i životinjski svijet, kazao je.

image
Dusko Marusic/Cropix/Cropix

Ogorčeni i šokirani time kako izgleda njihova obala su i sami Ližnjanci koji su počeli već čistiti.

- Nismo mislili da je to tako veliko područje. A prvi su to vidjeli ujutro ribari i svi oni koji u luku dolaze ujutro na kavu. Osjetili su smrad nekog goriva i mislili su da nešto ne štima s autom, a onda su imali što vidjeti. Ovo je strašno što nam se dogodilo, kazao nam je jedan Ližnjanac.

Pulska lučka kapetanica Dolores Brenko-Škerjanc na konferenciji za novinare nije znala reći radi li se mrlji koja je doplutala do Ližnjana iz Termoelektrane Rijeka/Urinj, gdje se prošli tjedan dogodila prava ekološka katastrofa uslijed izlijevanja lož ulja.

- Ne mogu spekulirati. To je došlo s mora, a koji je uzrok teško je to reći. Ne znamo ni koja je količina. Uzeti su uzorci onečišćenja pa ćemo za koji dan znati reći nešto više. Obaviješteno je Državno odvjetništvo, pa će ići istraga s policijom i kapetanijom, kazala je. Rekla je da ni ne zna koliko će čišćenje trajati, niti koja je količina, kako kaže, ugljikovodika na obali jer još uvijek se ne zna je li riječ o mazutu ili nafti ili nečem drugome.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Dok ne saniramo štetu, nećemo znati koja je to količina. Neće biti potrebna pomoć volontera kod čišćenja, to moraju voditi profesionalci. Malo nas trenutno usporavaju vremenski uvjeti. Jučer smo imali vjetar i buru, danas nam je kiša. Radi se o ručnom čišćenju. To ide sporo i dugo, kazala je Brenko-Škerjanc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:27