PODUZETNIK PO MJERI HDZ-a

Teklić koji je prevario Končara, Jarnjaka, Barišića, Mačeka: Nakon što je pokrao Sanadera, Tintor je i nama oteo 700.000 eura i odmah si kupio luksuznu jahtu

U sjeni velikih korupcijskih skandala donedavno vladajućeg HDZ-a smjestio se kontroverzni poduzetnik Slaven Tintor čije se ime nalazi na više kaznenih prijava diljem zemlje.

Posljednja je ona koju je sredinom prošle godine podnijelo troje istarskih poslovnih partnera: Jadranka Rapaić, Đon Lleši i Josip Bernobić. Oni su Tintoru 2009. prodali svoju tvrtku Golf Tar, ali za nju su dobili samo oko trećine predviđenog iznosa. Točnije, Tintor im je isplatio dvije rate od po 150 tisuća eura te dio treće rate od 95 tisuća eura. Prevareni su pritom za oko 700 tisuća eura.

Pranje novca

Vlasnici tvrtke, koja u svom vlasništvu ima vrijedno građevinsko zemljište od oko 15.000 m2 u Istri, pokrenuli su postupak pred Trgovačkim sudom u Pazinu. Iako je sud nepravomoćno presudio u njihovu korist, to je trajalo mjesecima. Kada su presudom vlasnički udjeli u tvrtki napokon vraćeni stvarnim vlasnicima, tvrtka je već bila opterećena kreditom od dva milijuna eura koji je Tintor podigao u jednoj slovenskoj banci.

Na taj su način oštećeni za milijune kuna. A Slaven Tintor novac dobiven na taj način nije uložio u neku od svojih tvrtki. Kupio je gotovo pola milijuna eura vrijednu, veoma luksuzno opremljenu jahtu Terra Nauta 40 koju je nazvao Gallus. Doduše, dio novca, 150.000 eura, uložio je kao temeljni kapital u svoju srpsku tvrtku Agnimanih Srbija koja je u Beogradu registrirana za promet zlatom i drugim plemenitim metalima. Osnivači te tvrtke su odvjetnik iz Rijeke Igor Koren i poduzetnik Marino Kuhar iz Italije. Dobiveni je novac, ističu naši sugovornici, prebacivao sa svoje tvrtke Gallus na druge svoje tvrtke i tako podizao gotovinu. Radi se, kažu, o čistom pranju novca.

Končarova organizacija

- Svojoj supruzi Izabeli Tintor je dao pozajmicu od 200 tisuća kuna, što je sve evidentno iz dokumentacije, a dao ih je i drugima - priča Jadranka Rapaić.

Slaven Tintor javnosti je zanimljiv jer se njegovo ime spominjalo u jednom od najozbiljnijih argumenata u korist teze o HDZ-u kao zločinačkoj organizaciji. On je 22. rujna prošle godine kazneno prijavljen riječkom USKOK-u zbog sumnje da je, u organizaciji poznatog investitora Danka Končara, sudjelovao u organiziranoj kriminalnoj skupini kako bi radi stjecanja velike imovinske koristi podmitio tadašnjeg premijera Ivu Sanadera, i to preko svoje sestre Helge Draženović koja je bila tajnica bivšeg premijera.

U prijavi se navodi da je Danko Končar u gotovini isplatio dva milijuna eura kako bi mu Ivo Sanader, kao tada najviši državni dužnosnik, omogućio poslovnu prednost, protekciju i korist pri kupnji Brodotrogira te realizaciju nekoliko drugih projekata, poput Brijuna Rivijere i Velopina u Malom Lošinju, kao i legalizaciju prije kupljene srpske imovine na Cresu i u Jelsi na Hvaru. Tintorova uloga bila je da dva milijuna eura prenese u HDZ, ali on se ohrabrio i u tada vladajuću stranku donio samo manji dio - oko 1,5 milijuna kuna, tvrde upućeni. Njegova je veza u tom slučaju bio tada glavni rizničar stranke, a sada važan USKOK-ov svjedok u postupku protiv Sanadera, Mladen Barišić.

Posjetnica Kermasa

Kazneno ga goni i istarski poduzetnik Drago Radolović, bivši prijatelj i partner, kojega je - prema navodima iz prijave - prevario za oko pet milijuna kuna.

No, krenimo redom.

Tintor i istarski vlasnici tvrtke Golf Tar 2. prosinca 2009. potpisali su ugovor o preuzimanju i prijenosu poslovnih udjela. Pritom su postupili poprilično naivno. Dopustili su Tintoru da se u zemljišne knjige upiše kao vlasnik tvrtke pripadajućeg zemljišta i prije nego što je isplatio puni iznos iz kupoprodajnog ugovora. Tintor ih je uvjerio da mu je to potrebno za buduće poslovne poteze. Bila je to njihova pogreška, jer su Tintora godinama znali i s njime se družili. Da sve bude uvjerljivije, Tintor im je, navode, dao posjetnicu iz koje se moglo zaključiti da je zaposlenik investicijskog društva Kermas. Kasnije se ispostavilo da za tu tvrtku nikad nije radio. Hvalio se, kažu, svojim vezama “gore u vrhu i da može sve odraditi do Sanadera” budući da “on sponzorira HDZ”.

Uzimao i pozajmice

- Uvjeravao nas je da mu nitko ništa ne može, da ima diplomatsku putovnicu, a na automobilu ima diplomatsku oznaku CD. Založio je našu nekretninu tvrtki Konel iz Dubrovnika, dobio je pozajmicu od 900 tisuća eura. Isto je učinio i s Lućom Juricom s Lastova, od kojega je dobio pozajmicu od 200 tisuća eura, i sve to na svoju tvrtku Gallus iz Poreča. To znači da je ukupno za našu nekretninu dobio 1,1 milijun eura pozajmica i dva milijuna eura kredita od slovenske banke, a nama je isplatio 395 tisuća eura - kaže Rapaić.

Kada su shvatili da su prevareni, istarski poslovnjaci obratili su se pravosuđu. Jutarnji list posjeduje dokaze da su kriminalisti pulske policije tamošnje Županijsko državno odvjetništvo uvjeravali kako postoje ozbiljne indicije da je Slaven Tintor u svim tim malverzacijama počinio kazneno djelo prevare.

Policija pritom od Odvjetništva traži upute za nastavak istrage, ali one mjesecima ne dolaze. Jedini dokument koji je pristigao iz Županijskoga državnog odvjetništva Pula izdan je 7. rujna 2011., a u njemu zamjenica županijskoga državnog odvjetnika Kristina Blaćac Rajko tvrdi da je “u tijeku provođenje izvida”. Ni pola godine poslije ništa se nije dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:04