TREND POBOLJŠANJA

Tekuća dobit kreditnih institucija u devet mjeseci 2021. iznosi 4 milijarde kuna

U imovini kreditnih institucija najviše su porasli krediti i predujmovi, a nastavljen je i zamjetan rast novčanih sredstava

Hrvatska narodna banka

 Davor Pongračić/cropix

U prvih devet mjeseci 2021. godine kreditne institucije iskazale su tekuću dobit od četiri milijarde kuna, što je 1,5 milijardi kuna ili 59,3 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, priopćila je u srijedu Hrvatska narodna banka (HNB), nakon sjednice Savjeta HNB-a.

Na porast dobiti najviše je utjecala zamjetno niža razina troškova umanjenja vrijednosti za kreditne gubitke, a u manjoj mjeri i povećanje neto prihoda iz poslovanja. Pokazatelji profitabilnosti time su porasli u odnosu na usporedivo razdoblje - prinos na imovinu (ROA) povećao se s 0,8 na 1,1%, a prinos na kapital (ROE) povećao se s 5,5 na 8,3%. Sve kreditne institucije iskazale su dobit.

Ukupna imovina kreditnih institucija povećala se na kraju trećeg tromjesečja 2021. u odnosu na kraj 2020. za 30,5 milijardi kuna ili 6,6 posto te je iznosila 493 milijarde kuna.

U imovini kreditnih institucija najviše su porasli krediti i predujmovi, a nastavljen je i zamjetan rast novčanih sredstava.

Pod utjecajem povećanja tih stavki te zahvaljujući daljnjem smanjenju neprihodujućih kredita nefinancijskih društava nastavio se trend poboljšanja kvalitete ukupne izloženosti i pad udjela "loših" (NPL) kredita u ukupnim kreditima, s 5,4 na 4,7%.

NPL-ovi su porasli u portfelju kredita kućanstvima, no nova kreditna aktivnost amortizirala je taj rast, pa se udio NPL-ova zadržao na 7,1% u sektoru kućanstava. I nadalje je povišen udio kredita kod kojih je utvrđen znatan porast kreditnog rizika, ali još nisu u statusu neispunjavanja obveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 18:18