MILANOVIĆ PRESTIGAO PREDSJEDNICU

Televizijsko sučeljavanje ipak utjecalo na izborne rezultate

Nedjeljko Babić, Anto Đapić, Kolinda Grabar-Kitarović, Dario Juričan - Milan Bandić, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Zoran Milanović, Dalija Orešković, Katarina Peović, Ivan Pernar, Miroslav Škoro
 Goran Mehkek / CROPIX

Zoran Milanović neočekivani je pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora, s obzirom na to da su predizborne ankete većinom davale prednost Kolindi Grabar-Kitarović. Najbliža izbornim rezultatima bila je agencija IPSOS za Novu TV, koja je pokazala da je Milanovićev rejting nekoliko dana prije izbora uspio za dlaku nadmašiti predsjedničin: po telefonskoj anketi napravljenoj 18./19. prosinca na 1000 ispitanika, Milanović je osvajao 24,3 posto glasova, a kandidatkinja HDZ-a 24,2 posto, s obzirom na to da je od početka kampanje prema IPSOS-u izgubila tri postotna poena podrške. Prema toj anketi Škoro je mogao očekivati 18 posto glasova, dok je na početku kampanje uživao 23 posto podrške.

Prema IPSOS-u, Milanovićev rejting nije se mijenjao u kampanji, a padala je popularnost predsjednice i Škore. Nekoliko dana ranije ta promjena u raspoloženju birača još nije bila vidljiva.

Izborni rezultati pokazali su da je kandidatkinja HDZ-a osvojila manje nego što su joj ankete predviđale, a kandidat SDP-a više. Moguće je da su biračko tijelo ljevice homogenizirala upozorenja da bi u drugi krug moglo ući dvoje desnih kandidata, Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro. Milanovićev plus bio je uvjerljiv i odmjeren nastup na televizijskom sučeljavanju, Škoro je pred kamerama ostavio dojam lošiji od očekivanog, dok je Kolinda Grabar-Kitarović vjerojatno izgubila glasove zbog gafova na posljednjim predizbornim skupovima u Vukovaru i Osijeku (da poginulima nije žao što su poginuli te da je dogovorila s nekim državama plaću od 8000 eura za rad preko interneta).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:09