INCIDENT

Teolog iz Srbije Knin nazvao ‘srpskim okupiranim gradom‘, Zagreb traži ispriku od Beograda

Penjući se na kninsku tvrđavu, Miloš Stojković je snimio video u kojem prijatelje pozdravlja sa "srpskog okupiranog teritorija"
 Niksa Stipanicev/Cropix

Hrvatska je u četvrtak zatražila ispriku Srbije i najavila slanje prosvjedne note nakon što je član srbijanskog izaslanstva nazvao Knin "srpskim i okupiranim" i poželio da se nad njim ponovno vijori srpska zastava.

Miloš Stojković, humanitarni djelatnik i teolog, bio je u izaslanstvu predvođenom državnim tajnikom u srbijanskom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje je obilazilo srpsko stanovništvo u Šibensko-kninskoj županiji u povodu srbijanskog vjerskog praznika.

Penjući se na kninsku tvrđavu, Stojković je snimio video u kojem prijatelje pozdravlja sa "srpskog okupiranog teritorija".

"Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija odavde", kaže Stojković.

"Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave pogrom srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska krajina...", rekao je i usmjeravajući kameru u vrh tvrđave dodao: "Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin."

Knin je od 1991. do 1995. bio središte tzv. Republike Srpske Krajine, odmetnutog teritorija pod kontrolom lokalnih Srba koji su se pobunili protiv hrvatskih vlasti. Oslobođen je u vojnoj akciji Oluja u kolovozu 1995.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je osudilo taj "skandalozan čin i odašiljanje poruka kojima se na najgrublji način vrijeđa Republika Hrvatska te propagiraju poražene velikosrpske ideje".

"Posebno izražavamo žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila dio službenog izaslanstva iz Republike Srbije, za što očekujemo službenu ispriku i nedvosmisleno ograđivanje", stoji u priopćenju.

Na Zrinjevcu najavljuju da će poslati prosvjednu notu Srbiji i kažu da hrvatska policija provodi izvide u vezi s tim incidentom.

Kninski gradonačelnik Jelić osudio provokaciju hilandarskog povjerenika

Teolog Miloš Stojković koji je ovih dana kao povjerenik pravoslavnog manastira Hilandara za humanitarni rad bio u posjetu Šibensko-kninskoj županiji, a njegov videouradak snimljen na Kninskoj tvrđavi, objavljen na Facebooku u srijedu, izazvao je ogorčenje u gradu i javnu osudu gradonačelnika Marka Jelića.

Stojković je u Kninu, Kistanjama i Đevrskama boravio u sklopu humanitarne akcije koju provodi organizacija "Ujedinjena Srbija".

Članove organizacije primio je, među ostalim, i gradonačelnik Knina Marko Jelić. No, jutros je na njegovoj Facebook stranici osvanuo poduži status koji je naslovljen: "Miloš Stojković sramite se! Sramite se zbog licemjerstva koje živite i koje jeste!"

Gradonačelnik Knina objasnio da je Miloš Stojković jučer ujutro na svom Facebook profilu objavio video u kojem je o Kninu govorio kao o gradu Republike Srpske Krajine te o hrvatskoj zastavi na tvrđavi "koja će biti zamijenjena".

"Zbilja ne mogu vjerovati da sam to vidio, on stoji na Kninskoj tvrđavi, snima Knin i govori takve stvari“, kazao je Marko Jelić te nastavio: "Mi smo primili čitavu delegaciju, svi su bili uljudni i pristojni cijelo vrijeme boravka u Kninu. A onda se dogodi taj video koji je ispod svake razine, zbilja sam jako razočaran takvim ponašanjem“.

Miloš Stojković je u razgovoru za portal ŠibenikIN demantirao da ima ikakve veze sa snimkom, no naknadno se video pojavio u medijima u kojem je bilo jasno da je Stojković autor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 02:11