SPORAN KALENDAR

TERMIN ODRŽAVANJA SLJEDEĆE ULTRE KAMEN SPOTICANJA U SPLITU To će utjecati na sezonu, a osim ugostitelja i iznajmljivača na gubitku će biti i Hajduk?

 
 Joško Ponoš/Zvonimir Barišin / Cropix

Zahvaljujući ranijem terminu održavanja festivala "Ultra Europe" (od 6. do 8. srpnja) hoteli i privatni iznajmljivači u Splitu, ali i na potezu od Trogira do Omiša ove godine nisu osjetili famoznu "srpanjsku rupu", piše Slobodna Dalmacija.

Datumi koji se ne preklapaju s terminima kad je većina apartmana i hotela ionako gotovo u potpunosti popunjena, bili su i želja Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), pa su za ovogodišnji "Ultru" zajednički izdvojili čak 4,2 milijuna kuna "za marketinške i PR aktivnosti".

- Istina je da smo tražili pomicanje termina "Ultre" za tjedan dana ranije, prema početku srpnja, jer ako Ministarstvo i HTZ financijski pomažu takav veliki projekt, inzistiramo da termin održavanja bude što dalje od turističke špice i nastojat ćemo da tako bude i ubuduće - kazao je resorni ministar Gari Cappelli početkom mjeseca za Slobodnu.

No, dan nakon što je ovogodišnja smotra elektroničke glazbe, koju je prema policijskim podacima dnevno posjećivalo 30-ak tisuća ljudi, "spustila zastore" partyjem na Visu, organizator je objavio da su datumi za iduću godinu ponovno planirani u kasnijem terminu, odnosno od 12. do 14. srpnja na Poljudu, te je pustio u prodaju kontigent najpovoljnijih festivalskih ulaznica po cijeni od 129 eura.

Zanimalo nas je jesu li povratak u srce sezone dogovorili s glavnim javnim financijerima, Ministarstvom, Gradom, splitskom Turističkom zajednicom (TZ), ali i Hajdukom koji će, po svemu sudeći, i iduće godine svoju prvu europsku utakmicu morati igrati u - Dugopolju. Jedini odgovor stigao nam je punih tjedan dana nakon poslanih upita na sve ove adrese, i to u potpuno neobičnom obliku, zajedničkim odgovorom organizatora festivala, kojem je priloženo i mišljenje gradskog TZ-a.

Split, 080718.
Poljud.
Odrzana je posljednja treca vecer Ultra Europe music festivala 2018 u Splitu.
Na fotografiji: Detalj sa trece veceri. 
Foto: Josko Ponos/ CROPIX
Joško Ponoš / CROPIX

- Prema novom ugovoru koji smo u svibnju 2017. godine potpisali s kompanijom "Ultra Worldwide", tvrtka "MPG Live" je ekskluzivni organizator festivala "Ultra Europe" do 2022. godine, a sukladno tom ugovoru festival se treba održati drugog vikenda u mjesecu srpnju. Ovisno o danu na koji pada prvi dan u srpnju, određujemo termin svakog idućeg izdanja, pa će se tako sljedeće održati od 12. do 14. srpnja 2019. godine. Budući da je riječ o velikom međunarodnom događanju, moramo se uskladiti te poštivati globalni kalendar, odnosno termine ostalih velikih svjetskih festivala, jednako kao što se najveći teniski turniri svake godine dogovaraju i drže istih datuma - poručili su iz tvrtke "MPG Live", a iz splitskog TZ-a su prisnažili sljedećim podacima.

- Na temelju statističkih podataka kojima raspolažemo u ovom trenutku, možemo potvrditi da je festival "Ultra Europe" pozitivno utjecao na interes i popunjenost kapaciteta u razdoblju takozvane "srpanjske rupe". Ove je godine Dalmacija zabilježila porast dolaska turista u srpnju, dok su druge regije bile u stagnaciji ili čak u padu u usporedbi s istim lanjskim razdobljem - poručeno nam je uz dodatak:

- Jedan od naših strateških ciljeva jest razvoj turističkih proizvoda i manifestacija u predsezoni i posezoni. Iznimno kada je riječ o međunarodnom projektu poput festivala "Ultra Europe", koji je od strateške važnosti, prvenstveno za promociju grada, nužno je usklađivanje s globalnim kalendarom međunarodnih događanja, piše Slobodna Dalmacija.

Hajduk: Još ništa nije dogovoreno!


Za komentar novog-starog termina "Ultre" novinari su upitali i gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu.
- Imaju petogodišnji ugovor da se "Ultra" održava drugog srpanjskog vikenda. To će biti ozbiljan problem i neka ga Hajduk riješi s organizatorom. Ja ću uvijek biti na strani na kojoj sam i dosad bio - poručio je poteštat.
Iz Hajduka su bili kratki i jasni:
- Termin još nije potvrđen, jer se sastanak predstavnika organizatora i kluba o tom pitanju tek treba održati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:36