NOVI ZAPLET

Teške optužbe Domovinskog pokreta: ‘Ovo je ključni dokaz, sada je jasno za koga je zapravo radio Lovrinčević!‘

Protivnici Lovrinčevića idu korak dalje, dodatno tereteći bivšeg savjetnika u Ministarstvu gospodarstva

Jurica Lovrinčević

 Darko Tomas/Cropix

Optužbe na račun bivšeg savjetnika u Ministarstvu gospodarstva Jurice Lovrinčevića da je novinaru Marinu Vlahoviću "doturio" i informaciju da je mađarski energetski regulator MEKH kaznio Prvo plinarsko društvo (PPD) s 1,3 milijuna eura zbog manipulacija u trgovini plinom, prije nego što je MEKH uopće objavio tu odluku, novi je rukavac afere Mreža.

Sudeći prema istupu jednog od lidera Domovinskog pokreta, Marija Radića, koji je s Lovrinčevićem bio u dugogodišnjem poslovnom partnerstvu, a sada su i jedan i drugi, kao i vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac, dioničari Pevexa, protivnici Lovrinčevića idu i korak dalje, tereteći bivšeg savjetnika u Ministarstvu gospodarstva da je, radeći protiv PPD-a, radio za Mađare. Radić tvrdi da su Lovrinčević i njegov nadređeni u Ministarstvu, Davor Filipović, inicirali afere oko PPD-a kako bi prikrili aferu Plin u Ini tešku milijardu kuna.

image

Mario Radić

Goran Mehkek/Cropix

Baloghov mail

U svakom slučaju, optužbe na račun Lovrinčevića da je bio izvor informacija o kazni PPD-u u Mađarskoj temelje se na objavljenoj komunikaciji Lovrinčevića sa stanovitim Jozsefom Baloghom, koji bivšeg savjetnika u Ministarstvu gospodarstva i energetskog konzultanta Davora Šterna 5. lipnja ove godine obavještava da je PPD u proceduri MEKH-a kažnjen u Mađarskoj te da je to, zaključuje Balogh, kraj PPD-a.

Kako bi kazna od 1,3 milijuna eura za tvrtku poput PPD-a s godišnjim prihodom od 4,3 milijarde eura bila kraj, ostaje nejasno. Možda je Balogh mislio na poslovanje PPD-a u Mađarskoj, ali i na tom tržištu PPD ostvaruje višestruko veće prihode od iznosa kazne. Svakome tko iole poznaje financije velikih energetskih kompanija, iznos od 1,3 milijuna eura predstavlja zanemarivu stavku u ukupnim prihodima takvih poslovnih sistema.

U svakom slučaju, Balogh Lovrinčeviću i Šternu javlja za kaznu koju je MEKH službeno obznanio mjesec dana kasnije, što je onima koji Lovrinčeviću imputiraju da je plasiranjem informacija Vlahoviću "radio protiv PPD-a, a za Mađare" ključni dokaz. Reagirajući tim povodom, Lovrinčević se oglasio potvrdom maila koji mu je poslao Balogh, ali i tvrdnjom da se ne radi ni o kakvoj dojavi Balogha koji bi znao za odluku MEKH-a prije njezine objave, već o prenošenju informacija iz mađarskih medija koji su o kazni PPD-u izvijestili prije njezina objavljivanja na službenim stranicama MEKH-a.

Davor Štern potvrdio nam je postojanje poruke Jozsefa Balogha iz lipnja ove godine, u kojoj ga Balogh obavještava o kazni PPD-u u Mađarskoj.

image

Davor Štern

Vanesa Pandzic/Cropix

- S Baloghom se poznajem tridesetak godina i on mi redovito šalje linkove s tekstovima na mađarskim portalima o Hrvatskoj, o energetici, našim tvrtkama... Sjećam se da mi je poslao i tu poruku o napisima u mađarskim medijima da je PPD kažnjen od strane njihova regulatora. Znači, ne radi se o nikakvim ekskluzivnim informacijama ili tome slično - kazao nam je Štern.

Na pitanje kako komentira značaj koji se u dijelu medija daje Baloghovoj poruci njemu i Lovrinčeviću, Štern nam je poručio kako na to nema komentara: - Netko od buhe pravi slona, ne znam što bih vam rekao - zaključio je Štern.

Reakcija PPD-a

Iz Prvog plinarskog društva, reagirajući na najnovije napise o kazni koja im je izrečena u Mađarskoj, izašli su s tvrdnjom da se spomenuta komunikacija Balogha, Lovrinčevića i Šterna odvijala dva dana prije nego što je MEKH objavio odluku o kazni PPD-u.

- Objavljeni mail postat će dijelom pravnog spisa u žalbi PPD-a, pogotovo jer se čini kako su naši konkurenti u Mađarskoj s kaznom koja nam se izriče bili upoznati prije njezine objave - najavljuju u PPD-u, koji je već ranije najavio žalbu na kaznu MEKH-a.

image

Pavao Vujnovac

Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:30