DRAMA U ROGOTINU

TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN HITNE POMOĆI U PLOČAMA Čovjek umro na kućnom pragu jer nitko nije izašao na intervenciju?

ilustracija
 Srđan Vrančić / CROPIX

Prema informacijama portala ploce.com.hr, jučer malo iza ponoći Hitna medicinska pomoć u Pločama dobila je poziv u kojem se pozivaju na hitnu intervenciju u mjesto Rogotin, jer se jedna osoba ne osjeća dobro, ima otežano disanje i jake bolove u prsima.

Prema njihovom pisanju, Hitna medicinska pomoć u Pločama navodno odbija izaći na intervenciju, uz obrazloženje kako nemaju adekvatno vozilo ni opremu za postupanje s potencijalnim COVID-19 zaraženim osobama.

Nekih pola sata nakon poziva čovjek umire doslovno na kućnom pragu. Ni tada nitko ne dolazi iz Hitne pomoći Ploče niti iz Covid ambulante u Pločama.

Mrtvozornik je nakon sat-dva konstatirao smrt bez da je preminuli pregledan, pišu ploce.com.hr.

Očitovanje je zatražano od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu.

Na nemili događaj stigle su brojne reakcije čitatelja, a prenosimo reakciju sa stranice UOTV Rogotin koji postavljaju slična pitanja:

"Kako već neki od vas znaju, sinoć je preminuo naš dragi sumještanin. (...) S velikom brigom i tugom želimo se malo osvrnuti na sinoćnje događaje. Naime, barbi Vjeki je pozlilo oko ponoć – ponoć ipo, uspio je dozvati prvoga susjeda u pomoć.

Susjed u toj cijeloj situaciji zove broj službe koje se prve sjetio. Dobio je PP Ploče koji ga upućuju na broj 112 Dubrovnik. Potom susjed uspijeva dobiti županijski centar – 112 Dubrovnik.

Službeniku govori da je njegovu susjedu pozlilo, da ostaje bez zraka i da mu treba hitna pomoć.

Službenik centra 112, ne znamo na osnovu točno čega, zaključuje da su to simptomi Covida-19 te mu daje broj tzv. „centra za Covid u Pločama“.

Susjed, naravno sa željom da čovjeku ŠTO PRIJE dođe bilo kakva pomoć, zove i taj broj. Na tom broju gospođa iz gore spomenutoga „centra“ dobronamjernome susjedu govori da oni neće izaći na teren JER NEMAJU OPREMU!

Dok je susjed obavio sve te, očito besmislene, razgovore, naš barba Vjeko je preminuo. Susjed ponovno zove policiju u Pločama koja izlazi na „teren“ s jednim doktorom (mrtvozornikom) nakon cca pola sata, utvrđuje se smrt, pregledava se pacijent te naposljetku njegovo tijelo odvoze vatrogasci (zbog mjera predostrožnosti).

Našem dragom barba Vjeki nije prethodnih dana utvrđena zaraza Covidom-19. Još uvijek ne znamo od čega je točno preminuo, možda od srčanog udara ili sl.

Također još uvijek ne znamo zašto nadležne službe nisu izašle na teren kada se radilo o hitnom slučaju.

Ovim tekstom ne optužujemo i ne prozivamo nikoga, već kao zabrinuti sumještani tražimo odgovore na pitanja koja nam se nameću nakon ovoga tužnog događaja! To su:

1) KOJI BROJ MOŽEMO NAZVATI U HITNIM SITUACIJAMA?

2) HOĆE LI SLUŽBE UOPĆE IZLAZITI NA TEREN U HITNIM SLUČAJEVIMA JER NARAVNO NE MOGU ZNATI IMA LI NETKO COVID-19 ILI NE?

3) ČEMU SLUŽI TZV. „CENTAR ZA COVID“ U PLOČAMA AKO NEMA OPREMU I AKO NE IZLAZI NA TEREN ČAK NI ONDA KADA SUMNJANJU NA ZARAZU?

Što ovaj slučaj govori već zabrinutim građanima? Govori da smo u ovakvim i sličnim hitnim situacijama OČITO prepušteni sami sebi imali mi koronavirus ili ne! Također, ako su službenici na osnovu jednoga razgovora sa šokiranim susjedom u toj situaciji već ustanovili (ne znamo na osnovu čega) da barba Vjeko ima koronavirus, ZAŠTO NAKON SVEGA NISU SUSJEDA I SVE

NJEGOVE KONTAKTE OBAVIJESTILI I DALI MJERU SAMOIZOLACIJE???

I najvažnije pitanje je:

4) ZAŠTO SLUŽBE NISU IZAŠLE NA TEREN PO POZIVU U POMOĆ?

Sve smo ove informacije dobili od susjeda koji je bezuspješno pokušao pomoći barbi Vjeki. Je li pokojnik uopće bolovao od Covida-19? E to je pitanje koje će, nadamo se, istražiti za to nadležna tijela.

Možda pokojniku nije bilo pomoći i da je došla pomoć na vrijeme (ali nije nitko). No nama ostaje samo strah i pitanje hoće li onda i svi drugi hitni slučajevi završiti na jednak način? - prenosi portal ploce.com.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 17:33