BITKA ZA ŠEFA STRANKE

TEŠKE OPTUŽBE STOŽERA ZLATKA KOMADINE 'Na nekim su biralištima prije otvaranja u kutijama već bili popunjeni glasački listići!'

 Goran Mehkek/EPH

Izbori za predsjednika SDP-a započeli su napeto. Stožer Zlatka Komadine ima više prigovora na provođenje unutarstranačkih izbora, a jedno od njih se odnosi na, kako tvrde, činjenicu da su na nekim biračkim mjestima u kutijama već bili popunjeni glasački listovi i prije nego su otvorena glasačka mjesta u 9 sati.

Najavili su da će uputiti i službeni prigovor Središnjoj izbornoj komisiji, javlja dnevnik.hr .

Ta bi komisija privremene neslužbene rezultate trebala objaviti u 21 sat, nakon čega se očekuju izjave dvojice kandidata.

Izborna kampanja u SDP-u traje još od sredine siječnja, a suparnički stožeri nerijetko su se javno služili teškim riječima, za što se Milanović ispričao na završnom skupu u četvrtak, poručivši članstvu da mu je žao ako je bilo teških riječi, te da u tome nije bilo zle namjere.

Inače, obojica kandidata za šefa stranke u subotu su obavili svoju biračku dužnost. Komadina je glasao u Opatiji, a Milanović u Zagrebu.

Milanović je istaknuo kako smatra da će uvjerljivo pobijediti Komadinu i tako nastaviti okupljati SDP i hrvatsku ljevicu te "HDZ-u utjerivati strah u kosti".

"Mislim da ću uvjerljivo pobijediti, a nakon toga ću nastaviti raditi ono što sam radio ovih osam i pol godina - okupljati SDP i hrvatsku ljevicu, jer da to tako nisam radio, ne bismo pobjeđivali na predsjedničkim izborima, a kamoli na parlamentarnim izborima, gdje sam okupljao, a okupljam i dalje na jedan vrlo moćan način koji je HDZ-u utjerao strah u kosti. Tako će biti i dalje, još i gore po njih", izjavio je Milanović za HRT nakon što je glasovao u Zagrebu.

Upitan što se može očekivati nakon 21 sat, kada se očekuju izborni rezultati, te hoće li biti revanšizma pobjednika prema poraženom, Milanović je odgovorio da se ništa neće dogoditi jer će nastaviti voditi stranku.

"Ma neće biti ništa, nastavit ću voditi SDP. U SDP-u će i dalje stolovati neotuđivo pravo na neargumentiranu kritiku, pa katkad i klevetu i to je tako. Mi tako funkcioniramo", poručio je.

Komadina je pak izrazio uvjerenje u svoju pobjedu na izborima. "Ja sam se kandidirao da pobijedim, a o tome će odlučiti članice i članovi, moji dragi kolegice i kolege, prijatelji u stranci. Prema tome, mi za razliku od HDZ-a i HNS-a imamo dva kandidata i ljudi stvarno imaju izbor za promjene, za bolji SDP, za SDP koji ide naprijed ili za ovaj SDP koji smo danas", izjavio je novinarima nakon što je glasovao u Opatiji.

Pobijedi li protukandidata i sadašnjeg predsjednika stranke Zorana Milanovića, Komadina je kao prve poteze najavio pripremu stranke za lokalne izbore, rad na novom statutu stranke te pregovore s koalicijskim partnerima, odnosno okupljanje lijevog centra. "Danas je finale festivala demokracije u Hrvatskoj, nijedna stranka nema izbor između dva kandidata. Dobro je da imamo dva kandidata, ali imamo jedan SDP. Danas se glasa za socijaldemokraciju u SDP-u", poručio je.

Upitan kako misli ujediniti SDP-ovo članstvo koje se podijelilo na njegov i Milanovićev tabor, Komadina je istaknuo kako su okupljanje i zajedništvo njegov životni kredo. "Prema tome, jedan SDP, svi u korist razvoja Republike Hrvatske", dodao je.

Novinare je zanimalo i što će biti s Milanovićem pobijedi li on (Komadina), na što je odgovorio kako će s Milanovićem biti isto što i s njim. "Mi smo članovi SDP-a i svatko ima mjesto u SDP-u, pa i i bivši predsjednik", rekao je. Izrazio je i zadovoljstvo što je u Opatiji glasovao u Ulici maršala Tita te članstvu poručio kako danas preuzima odgovornost za SDP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:44