OŠTRA REAKCIJA

TEŠKE RIJEČI PEĐE GRBINA NA EMAILOVE MARTINE DALIĆ 'Ona nakon ovoga mora otići, ne samo iz Vlade, nego ravno u zatvor'

Peđa Grbin
 Damir Krajac / CROPIX

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin ustvrdio je u srijedu kako je nakon objave prepiske između potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić i autora lex Agrokor postalo jasno da je ekipa okupljena oko nje i bivšeg povjerenika Ante Ramljaka godinu dana koristila Agrokor kao svoj bankomat iz kojega su izvlačili milijune, zbog čega bi Dalić trebala završiti u zatvoru.

- Kako bilo, ovo ponašanje više nije u domeni političke odgovornosti - iako će političkih posljedica morati biti - već kaznene. Potpredsjednica Dalić nakon ovoga mora otići, ne samo iz Vlade, nego ravno u zatvor - napisao je Grbin na svom Facebook profilu.

Naveo je i kako mu je Dalić prije godinu dana, kad je tražio podatke tko je radio na "lex Agrokor", odgovorila da ministarstva na izradi zakona nisu angažirala niti domaće niti strane konzultante, već je kroz dulje razdoblje u različitim fazama izrade zakona o određenim zakonskim rješenjima zatraženo mišljenje više vanjskih pravnih i financijskih stručnjaka različitih područja ekspertize i specijalizacije, koji za to nisu dobili novac.

Kasnije su mu odgovorili kako nemaju evidenciju koji su to sve "pravni i financijski stručnjaci" angažirani da pomognu pa je ostalo nepoznato o kojim se imenima radi.

- No zahvaljujući medijima koji rade svoj posao, danas je postalo poznato kako se radi o istoj onoj ekipi okupljenoj oko Ramljaka i Dalić koji su Agrokor godinu dana koristili kao svoj bankomat i iz njega izvlačili milijune - kaže Grbin.

- Gospoda ne da su bila konzultirana - oni su kreirali zakon po svojim potrebama i unaprijed birali mjesta na koja će se zakačiti i sisati novac. Stvorili su hobotnicu koja je usporediva samo s onom u Fimi mediji, jedino što su novac, umjesto iz desetaka državnih, izvlačili iz jednog privatnog poduzeća pod državnom upravom - zaključio je Grbin.

Martina Dalić je u srijedu, izlazeći iz Banskih dvora, kratko prokomentirala objavu njezinih mailova o Agrokoru rekavši kako se smatra odgovornom za radna mjesta te da ne misli kako je učinila bilo što nedozvoljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:03