SKANDALOZAN ISPAD

TEŠKE RIJEČI Šef sisačke Županijske skupštine vijećniku rekao da je četnik i zločinac, cijela dvorana šutjela

 Mate Piškor/CROPIX

'U ovoj dvorani sjedi abolirani četnik, zločinac. Nadam se da će napustiti ovu časnu Skupštinu jer je njegova nazočnost ovdje krimen na Domovinski rat i sve žrtve.' Ovim je riječima započeo sjednicu Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Željko Soldo, predsjednik skupštine.

Na njegove riječi nitko nije reagirao, niti je Boro Rkman, dožupan iz redova srpske nacionalne manjine napustio sjednicu. Kasnije, odgovarajući na pitanje vijećnika Željka Kardaša o istoj temi, župan Ivo Žinić istaknuo je kako je dožupan Rkman izabran temeljem odredbi Zakona o pravima nacionalnih manjina, da on poštuje njegovu funkciju i da će s njim surađivati, a ukoliko je kriv kao pripadnik agresorskih postrojbi, da nije on taj koji će to istraživati nego za to nadležna tijela.

Vrlo burno bilo je i u nastavku sjednice. Grupa vijećnika koja podržava župana Žinića nije uspjela u nakani da smijeni predsjednika Županijske skupštine Željka Soldu, jer im je za to manjkao jedan glas.

U žestokoj raspravi aktualna skupštinska većina, koju čine vijećnici iz redova SDP-a, HSP-a, HNS-a, pokušaj smjene vodstva skupštine nazivala je pučem i skupštinskim terorom. Naime, Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije ima 43 vijećnika. Većina od 26 vijećnika podržavala je do ovih izbora SDP-ovu županicu, a grupacija koja podržava Ivu Žinića (HDZ, HSS i HSP AS) ima 17 vijećnika.

Da bi prijedlog o smjeni predsjednika Skupštine prošao, za njega je moralo glasovati 22 vijećnika, a glasovalo ih je 21, odnosno Žinić je uspio pridobiti četiri vijećnika iz grupacije oko SDP-a. SDP-ovi i HSP-ovi vijećnici to su nazivali političkom korupcijom i kupovanjem vijećnika.

Nakon što su srušili Žinićev prijedlog o promjeni vodstva Županijske skupštine, vijećnici su najprije usvojili rebalans proračuna za ovu godinu, a potom su isto tako jednoglasno prihvatili i proračun za 2015. godinu. Time su izbjegnuti novi izbori u Sisačko-moslavačkoj županiji, a novi župan i staro vodstvo Županijske skupštine morat će se priviknuti na kohabitaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:31