VRUĆA TEMA

TEŠKE RIJEČI U SABORU NA RASPRAVI O REFERENDUMU 'Inicijativa 'U ime obitelji' je prljavi pokret!'

Hrvatski sabor raspravljao je o prijedlogu odluke da se raspiše referendum o gay brakovima
 CROPIX

NOVO 15:21 - Sabor danas raspravlja o prijedlogu odluke koju je Ustavni sud proglasio neustavnom, čime se izlaže riziku od suspenzije referenduma, ustvrdio je laburist Dragutin Lesar, zaprijetivši da njegova stranka, u slučaju opstrukcije referenduma, neće podržati nikakve ustavne promjene.

"Svaki manevar koji bi doveo do opstrukcije referenduma za posljedicu će imati to da Hrvatski laburisti u Saboru neće podržati nikakve ustavne promjene. Tko god da pokušava minirati građanski referendum, to mora znati", rekao je Lesar.

Kazao je i kako je sve više onih koji predlažu da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

"Nismo li ušli u apsurd da jedno mišljenje Ustavnog suda imamo i ne poštujemo ga i tražimo drugo mišljenje za koje ne znamo da li ćemo ga poštivati kad ga dobijemo", rekao je Lesar.

Dodao je da je "iz javnih nastupa nekih kolega u proteklih 48 sati vidljivo da njima nije stalo do ocjene ustavnosti, nego dolaska do svojevrsnog moratorija o održavanju referenduma i manevra koji bi se na taj način mogao izvesti".

Kazao je i da će zahtjev za ocjenu ustavnosti podržati samo ako ga zajednički predlože svi klubovi vladajuće većine.

Iako osobno smatra da definiciju braka kao životne zajednice muškarca i žene ne treba unositi u Ustav, Lesar je najavio da će laburisti "do kraja braniti pravo građana da imaju takav referendum".

Milorad Pupovac najavio je da će SDSS podržati predloženu odluku, po kojoj bi građani na referendumu 1. prosinca odlučivali tek o pokretanju procesa ustavnih promjena, ali ne i o samoj izmjeni Ustava.

"Dići ćemo ruku za odluku, ali problem je u tomu što ova inicijativa u sebi sadrži komponentu ustavne krize u Saboru i političkom životu", rekao je.

Pupovac tumači da bi u slučaju potvrdne odluke na referendumu moglo doći do sukoba izravne i predstavničke demokracije.

"Ustavni sud je upozorio da smo dužni poštivati odluke direktne demokracije, ali s druge strane nije našao odgovor na pitanje kako će uvjeriti potrebnu većinu od 150 i koliko zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru da dignu ruku za to", rekao je Pupovac.

Smatra da bi Sabor od Ustavnog suda trebao zatražiti da odgovori na ta pitanja.

"U uređenoj pravnoj državi zna se tko odlučuje o nekom pitanju koje je na dnevnom redu. Ako je Ustavni sud rekao da je to narod, a rekao je, gotova je stvar. Može SDP to spriječiti, ali onda bi se Stranka demokratskih promjena pretvorila u stranka demokratskih prevara i izvršio bi se državni udar", replicirao mu je Dujomir Marasović (HDZ).

Jadranka Kosor priklonila se prijedlozima da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja.

"To nije ignoriranje i odugovlačenje referenduma. Riječ je o tome da će ovaj referendum jasno naznačiti smjer u kojem će se dalje razvijati demokracija u Hrvatskoj", rekla je Kosor.

U Saboru je u tijeku podnevna stanka, nakon koje se očekuje očitovanje klubova SDP-a i HNS-a.

-------------------------------------------

12:45 - Međusobne prozivke i optužbe, ocjena da se pitanje referenduma koristi za svjetonazorski sukob dominirali su saborskom raspravom o raspisivanju referenduma na zahtjev Građanske inicijative U ime obitelji i nakon treće stanke.

Stanku je tražio Klub HDZ-a kojemu je zasmetala tvrdnja HNS-ova zastupnika Igora Kolmana da se iz rasprave vidi da je motivacija za referendum bila politički obračun te da se "sad vidi kako je nastao taj prljavi pokret".

Željko Reiner (HDZ) ponovio je ranije izgovoreni stav o toj izjavi. Nikada se ranije, rekao je, nije dogodilo da se jedna građanska inicijativa ovdje proglašava prljavim pokretom. Upitao je je li to stav čitave 'Kukuriku koalicije' te hoće li se ubuduće tako tretirati sve građanske inicijative.

"Može li netko samo zato što je drugačijeg svjetonazora biti predmet difamacije, omalovažavanja i vrijeđanja? Zaklinjete se u toleranciju, a kad netko misli drugačije od vas, onda je to prljavi pokret", poručio je Reiner, zatraživši od Kolmana da se ispriča inicijatorima i potpisnicima zahtjeva za referendumom.

Kolman ponavlja da je riječ o političkom obračunu te da brak u Hrvatskoj nije ugrožen. "Radi se o teškoj manipulaciji i zamjeni teza, zbog koje je dio ljudi u Hrvatskoj stekao dojam da se radi o ugrozi braka i obitelji, što nije istina. Dapače, dio građana traži pravi na brak kakvo imamo mi ostali", tumači Kolman.

Ponovio je da se radi o "manipulaciji i prljavoj političkoj igri, koju je HDZ iskoristio za svoje političke ciljeve".

Laburist Dragutin Lesar tvrdi kako je očito da princijelnost i dosljednost već dugo ne stanuju u sabornici. Snažno za referendum su oni koji su opstruirali radnički referendum i koji su 2010. unakaradili pravni okvir referendumskog odlučivanja, rekao je Lesar.

Tvrdi da je današnja rasprava pokazala je da se tema referenduma ne koristi u korist građana koji imaju pravo izaći na referendum, nego za svjetonazorski sukob.

Milorad Pupovac (SDSS) za inicijativu kaže da nije dobra, te da bi Hrvatska, da je kojim slučajem pokrenuta prije ulaska u EU, i dalje čekala na ulazak.

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) raspravu vidi kao raspravu o slobodi i poručuje da se nikoga ne smije vrijeđati i diskvalificirati. Pita se i zašto za 16 godina vlasti desnog centra nikada nije postavljeno predmetno pitanje, te odgovara "zato što je to pitanje slobode koja se može okrenuti protiv onih koji ga postavljaju".

"Ono što je danas tema je da su iskorištene ustavne i zakonske pretpostavke da se raspiše referendum i da se volja birača, kakva god bila, provede u Ustav", rekao je Josip Salapić (HDSSB).

Pripadnike Katoličke crkve pozvao je da se sjete riječi pape Franje da "nismo ni pozvani da ikome sudimo".

-----------------------------------------

12:02 - Predstavnici građanske inicijative, koja je jučer putem društvene mreže skupila 1383 ispravna potpisa tražeći da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja inicijative 'U ime obitelji', te su potpise danas predali Saboru.

"Inicijativa je u svega 12 sati putem društvene mreže okupila oko 4000 ljudi, nakon čega je napravljen probir i izdvojeno je 1383 ispravnih potpisa", rekla je Hini predstavnica inicijative Nataša Škaričić.

Dodala je da će inicijativa, ako Sabor to ne učini, sama Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

"Smatramo nedopustivim da se na ustavotvorni referendum izlazi bez preciznog odgovora na dvojbe koje otvara sadržaj moguće izmjene Ustava. Korektnost forme i procedure u ovako važnom trenutku nije dovoljna", istaknula je Škaričić.

-------------------------------------------

11:00 - Ideološki rat, indoktrinacija, drugovi, makartistički diskurs, tek su neki od epiteta kojima su se danas 'častili' saborski zastupnici raspravljajući o raspisivanju referenduma na zahtjev Građanske inicijative "U ime obitelji", a zbog uzavrele atmosfere, sat nakon početka rasprave određena je treća stanka u današnjem zasjedanju.

Stanku je tražio Klub HDZ-a kojemu je zasmetala izjava HNS-ova zastupnika Igora Kolmana da se iz današnje rasprave vidi da je motivacija za referendum bila politički obračun te da se "sad vidi kako je nastao taj prljavi pokret".

"Kad netko misli različito od vas onda je to prljavi pokret?! Demokracija se treba temeljiti na pluralizmu mišljenja. Ovakav pristup netolerancije zbog drugačijih svjetonazorskih stavova ne može se prihvatiti. Nikad se do sada nije dogodilo da se neka građanska incijativa nazove prljavim pokretom, a 750 tisuća građana koji su potpisali tu inicijativu podupirateljima prljave politike", uzvratio je akademik Željko Reiner.

Reiner je ranije protumačio da je Inicijativa svojevrsni odgovor na "nasilno uvođenje spolnog odgoja u škole".

HDZ-ov zastupnik tumači da rodna ravnopravnost ne bi smjela biti dio zdravstvenog odgoja, na što mu je iz redova vladajućih odgovoreno da nitko roditeljima ne osporava da djecu kod kuće odgajaju kako žele, ali da je obveza države uvesti spolni odgoj.

Marin Jurjević (SDP) poziva Reinera da bude dosljedan do kraja i predloži da se medicinski mora utvrditi spol svih koji stupaju u brak.

"Svi koji su u braku neka donesu certifikat da su muško ili žensko, svi neka odu na pregled, nek im se utvrdi spol, pa nek se vidi jeste li Vi ili ja, možda, bili oženjeni osobom istog spola", poručio je Jurjević.

Nenad Stazić (SDP) uvjeren je da HDZ vladajućima ne može oprostiti činjenicu da sadašnja parlamentarna većina, za razliku od bivše, HDZ-ove, poštuje volju građana.

Današnju raspravu vidi kao svojevrsni ideološki rat, a toga se boji, jer ga, kaže, podsjeća na vrijeme Ive Sanadera. "Svaki put kad HDZ počne ovakav ideološki rat, strah me što će biti s novcem poreznih obveznika", izjavio je Stazić.

Prenio je da je dobio mail u kojemu se predlaže da, kad se bude donosio zakon o životnom partnerstvu, homoseksualna zajednica nazove 'homoseksualnom dragovoljnom zajednicom', skraćeno HDZ.

HDZ tvrdi da nema protuustavnosti u referendumskom pitanju "želite li da u Ustav uđe definicija da je brak životna zajednica žene i muškrca".

"'Da' za referendum, 'da' s tim referendumskim pitanjem, 'da' da odluka na referendumu, kakva god bila, ima trenutni pravni učinak", naglasio je Vladimir Šeks.

Pozivajući se na tri međunarodna pravna akta, na dvije presude Europskog suda za ljudska prava u Starsbourgu, Šeks je ocijenio da nema ustavnopravnih razloga da Sabor traži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

HDZ snažno podupire raspisivanje referenduma, vjeruje da će ga Sabor i raspisati, ali bez dodatka da se odluka ne referendumu ponovno propituje i o noj se odlučuje u Saboru, poručio je Šeks.

------------------------------------------------

10:36 - U nastavku zasjednja Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu odluke da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem bi građani trebali odgovoriti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene.

Raspisivanje referenduma Saboru je predložio Odbor za Ustav, na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji', koju je potpisalo više od 740 tisuća građana, a čiji su potpisi Saboru dostavljeni još u lipnju.

DAVOR BUTKOVIĆ Hoćemo li znati pobijediti konzervativnu revoluciju

HDZ je opetovao da vladajući žele izigrati volju naroda i da referendum na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji' želi provesti po neodgovarajućoj proceduri.

To je u ime Kluba HDZ-a kazao potpredsjednik Sabora Željko Reiner, koji je podsjetio da je većina u Odboru za Ustav, unatoč upozorenjima oporbe, Saboru odlučila predložiti odluku po kojoj bi građani na referendumu odlučili tek o pokretanju ustavnih promjena, ali ne i o samoj izmjeni Ustava kojom bi se brak definirao kao životna zajednica muškarca i žene.

Tu je odluku kasnije podržao i Odbor za zakonodavstvo i ona je danas na plenarnoj raspravi, što u HDZ-u smatraju kršenjem procedure.

Reiner je zbog toga zatražio, a predsjedavajuća Dragica Zgrebec (SDP), na samom početku današnjeg zasjedanja, i odredila 15-minutnu stanku.

Igor Dragovan (SDP) pozvao je oporbu na konstruktivnu raspravu o raspisivanju referenduma, poručivši da vladajući ne žele izigrati volju naroda, kako je to, tvrdi, učinila bivša, HDZ-ova većina, koja nije raspisala referendum o izmjenama Zakona o radu, iako je to svojim potpisima zatražilo 800 tisuća građana.

"Molim vas da budemo konstruktivni i da ne sudite drugima prema sebi", uzvratio je Dragovan u Saboru, odgovarajući na optužbe HDZ-a da predloženom odlukom o raspisivanju referenduma vladajući žele izigrati referendumsku volju građana.

"Mi ćemo danas ovdje donijeti odluku o raspisivanju referenduma i to je egzaktna činjenica. Ne znam čega se bojite, građani će izići na referendum, reći svoje mišljenje i mi ćemo prihvatiti volju građana. Kamo sreće da je takve odgovornosti prema zahtjevima građana bilo i prije. Vi to niste napravili, a mi to sada radimo", rekao je Dragovan.

Odbio je tvrdnje Željka Reinera (HDZ) da Vlada zlorabi svoju poziciju za kampanju protiv referenduma na zahtjev građana.

"Ne možemo nikome osporiti pravo da izrazi svoje mišljenje, hoće li ili neće izaći na referendum i kako će glasati. To je obveza svih izabranih dužnosnika", kazao je Dragovan, nakon druge uzastopne stanke u saborskom zasjedanju.

Tu je stanku zatražio SDP, nakon što je HDZ vladajuće optužio da žele opstruirati referendumsku volju građana.

HDZ tumači da Sabor ne bi smio raspravljati o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative 'U ime obitelji' prije nego što Odbor za Ustav prijedlog odluke o raspisivanju tog referenduma ne uskladi s mišljenjem Ustavnog suda.

Podsjetimo, većina u odboru za Ustav prošlog je tjedna Saboru odlučila predložiti raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili tek o pokretanju procesa ustavnih promjena, ali ne i o samoj promjeni Ustava.

Predsjednik odbora Peđa Grbin (SDP) tada je protumačio da građani na referendumu ne mogu izravno promijeniti Ustav, nego da o tome u konačnici odlučuju zastupnici, koji, napominje, imaju neobvezujući mandat i ne može ih se prisiliti da prihvate referendumsku odluku.

Na takvo je tumačenje reagirao Ustavni sud, koji je Saboru poslao upozorenje da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje značilo promjenu Ustava s trenutačnim pravnim učinkom i da Sabor dalje o tomu nema što odlučivati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:46