‘DOSTA JE ŠUTNJE‘

Teške sudbine stvarnih žena: Tjednik Gloria organizira panel o obiteljskom nasilju

U srijedu 25. studenoga, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, okrugli stol moći će se pogledati na portalu Gloria.hr
Kristina Ivanuš
 Berislava Picek/Cropix

Vjerojatno najmučnija nuspojava pandemije koronavirusa, zbog koje mnogo više vremena provodimo u vlastita četiri zida, jest eskalacija obiteljskog nasilja. Magazin Gloria od početka prati taj mračni fenomen i redovito piše o teškim sudbinama stvarnih žena s ciljem jačanja svijesti o tom problemu. Korak dalje je specijalno izdanje Gloria osobno pod nazivom "Dosta je šutnje" - okruglog stola na temu obiteljskog nasilja, koje će se u srijedu 25. studenoga, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, moći pogledati na portalu Gloria.hr.

Na Glorijinu panelu, čiji je suorganizator Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, govorit će Ljubica Vrsaljko, odvjetnica i nekadašnja pravobraniteljica, Kristina Ivanuš, dobitnica nagrade Hermann Gmeiner i djevojka odrasla u SOS dječjem selu Lekenik čija je potresna ispovijest o zlostavljanju šokirala domaću javnost, Lada Petö-Kujundžić, sutkinja za mladež sa Županijskog suda u Zagrebu, Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, te Ivan Blažević, tajnik Zaklade Solidarna.

Voditeljica okruglog stola je Barbara Kolar, a razgovarat će se, između ostalog, o tome koliko je inicijativa #spasi me pridonijela poboljšanju pomoći zlostavljanim ženama, koliko je telefon 24/7 učinkovit u brzom reagiranju kod zlostavljanja i kada će se uvesti takva pomoć, jesu li centri za socijalnu skrb dobro ekipirani za pomoć ženama i djeci...

Jedna od tema bit će i povećanje broja skloništa za žene po županijama, što je najavila Margareta Mađerić.

- U Hrvatskoj djeluje 19 skloništa, od kojih 17 financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U šest županija u kojima nedostaju skloništa do kraja godine očekujemo potpisivanje ugovora. Do otvaranja tih skloništa u suradnji sa županijama imamo privremena rješenja - tvrdi Mađerić.

A da su nova skloništa itekako potrebna, svjedoče podaci MUP-a, koji je u 2019. podnio 9626 prekršajnih te gotovo 4500 kaznenih prijava za nasilje u obitelji. Istraživanja pokazuju da u normalnim okolnostima na jedan prijavljeni slučaj dolazi 10 neprijavljenih. Prošle godine ubijeno je 13 žena - od čega su njih deset ubili bliski muškarci. U većini slučajeva okidač za ubojstvo, teško ubojstvo ili prijetnje ubojstvom bila je odluka žene da napusti supruga, odnosno da mu se usprotivi. Posljednji takav slučaj dogodio se krajem listopada u Zagrebu kada je policajac ubio suprugu, a potom i sebe - jer ga je htjela napustiti.

- Mi u magazinu Gloria oduvijek smo s posebnom pažnjom i dignitetom pisali o osjetljivim temama poput one o obiteljskom nasilju. Ova izazovna godina još nas je više profilirala u društveno odgovorne novine koje se bave ženskim pravima i osnaživanjem žena u svim segmentima života. Tijekom prvog lockdowna među prvima smo kroz, nažalost, autentična svjedočanstva žena upozoravali na porast obiteljskog nasilja. Na stranicama našeg magazina žrtvama smo nudili utjehu, ali i rješenje. Poticali smo ih da potraže pomoć, dajući prostor ženskim udrugama i stručnjacima - rekla je Alenka Ostrihon, glavna urednica Glorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:29