TEŽE KLINIČKE SLIKE

Teški dani u riječkoj bolnici, šef covid odjela: ‘Sve je više mladih bez ikakvih komorbiditeta‘

Udio pacijenata koji se liječe u riječkoj bolnici uz pomoć respiratora uglavnom se kreće oko deset posto ukupno hospitaliziranih.
 Srdjan Vrancic/Cropix

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom i jučer je prešao sedam tisuća: zabilježeno je 7.270 novooboljelih te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.034. Među njima je bilo 2.513 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru liječena 324 pacijenta. Očekivano su visoke i brojke preminulih od posljedica COVID-19 od kojeg su preminule 63 osobe.

Visoke dnevne brojke zabilježene su i u Primorsko-goranskoj županiji gdje je broj novih slučajeva iznosio 518 na ukupno čak 3.576 obrađenih testova čime se broj aktivnih slučajeva zaraze popeo na 4.801. Broj osoba koje su se s dijagnozom COVID-19 liječile u Kliničkom bolničkom centru Rijeka iznosio je 142, a od toga se uz pomoć respiratora liječilo 15 pacijenata. Od posljedica virusa preminulo je osmero osoba te se broj žrtava četvrtog epidemijskog vala u PGŽ-u popeo na 119. Među preminulima njih 26 bilo je cijepljeno, piše Novi list.

Naizmjenični valovi

Iako se u ovom trenutku čini da broj hospitaliziranih u riječkoj bolnici stagnira te čak na trenutke ima i tendenciju pada, prema riječima dr. Arona Grubešića, voditelja covid odjela u KBC-u Rijeka, generalna slika kad je riječ o hospitalizacijama, najbolje bi se mogla opisati kroz naizmjenične valove smanjenja i povećanja brojki hospitalizacija.

– Mi se u bolnici pripremamo na velike brojeve. Trenutno možemo reći da postoji određena stagnacija, no prošli vikend smo nakon slične stagnacije u bolnicu zaprimili 40 pacijenata i u jednom danu imali desetero preminulih. Ne očekujemo da će udari četvrtog epidemijskog vala tako brzo prestati, a uostalom, i sami epidemiolozi vrhunac četvrtog vala očekuju tek polovinom prosinca, upozorava Grubešić.

Udio pacijenata koji se liječe u riječkoj bolnici uz pomoć respiratora uglavnom se kreće oko deset posto ukupno hospitaliziranih, dok u nekim velikim hrvatskim centrima taj udio iznosi 30 posto hospitaliziranih pacijenata. Grubešić objašnjava da je relativno mali udio za hrvatske okvire odraz dobrog rada na COVID-odjelima i rane primjene neinvazivne mehaničke ventilacije kojom se sprječava liječenje na respiratoru.

Maske s kisikom

– Uz pomoć neinvazivne ventilacije, dakle maski s kisikom, branimo da pacijent dođe do respiratora. U riječkoj bolnici smrtnost pacijenata koji se liječe uz pomoć respiratora iznosi 40 posto, dok se kod neinvazivne ventilacije taj postotak kreće između deset i 20 posto. Upravo je to jedan od razloga naših dobrih rezultata, kad je riječ o liječenju uz pomoć respiratora i smrtnosti, kaže Grubešić za Novi list.

Svemu tome voditelj Centralnog respiracijskog centra dodaje i »know how« iz prethodnih valova epidemije te odgovarajuće kapacitete opreme, prostora i kadra. No, razlike u odnosu na prethodne valove u riječkoj bolnici ipak postoje.

– Sve je više mladih s težim kliničkim slikama. U prethodnim valovima, prosječna dob naših pacijenata prelazila je 70 godina, sada je ona 62,5 godina. Na odjelima liječimo ljude koji su mlađi od 30 godina, trenutno nam je najmlađi pacijent 1991. godište koji uopće nema komorbiditeta, nema čak ni problema s težinom.

Odbijanje cijepljenja, pogotovo onih rizičnih skupina, predstavlja nam velik problem. Tu se ubrajaju trudnice i onkološki bolesnici, koji cijepljenje odbijaju, ne iz razloga što su to pročitali na internetu, već zato što su ih tako savjetovali kolege liječnici. Dakle, to je problem i dijela stručne javnosti koja očito još uvijek nije dovoljno informirana, ističe Grubešić.

Zaključno sa 16. studenoga, u Hrvatskoj je utrošeno 3.899.376 doza cjepiva, a cijepljeno je 51,18 posto ukupnog stanovništva, odnosno 61,15 posto odraslog stanovništva. Ipak, u proteklih tjedan dana, kako je objavio Nacionalni stožer civilne zaštite, prvom se dozom cijepilo čak 100 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 20:11