IMOVINSKE KARTICE

Teški financijski dani Marka Primorca, ali zato pogledajte koliko je zaradio najbogatiji član Vlade!

Štednja premijera pala s 250 na 220 tisuća eura, razliku od 30 tisuća investirao je u državne obveznice

Marko Primorac na sjednici Vlade

 Ranko Suvar/Cropix

Kada bi važni bili samo podaci iz imovinske kartice, onda bismo mogli reći da je iza predsjednika Vlade Andreja Plenkovića jedna prilično dosadna godina. Unazad dvanaest mjeseci plaća mu je porasla za neznatnih dvadeset eura u bruto, odnosno nepunih 70 eura u neto iznosu, dok u rubrici "nekretnine" nema promjena - tamo i dalje stoji vlasništvo nad stanom u Zagrebu površine 191,5 kvadrata vrijednosti procijenjene na 346 tisuća eura.

I u novoj imovinskoj kartici premijera Plenkovića zaveden je podatak o vlasništvu nad starim Passatom (iz 2011. godine), kao i podatak o posjedu 69 dionica Hrvatskog telekoma.

Jedina bitnija promjena tiče se štednje, koja je u godinu dana pala s 250 na 220 tisuća eura. Razliku od 30 tisuća Plenković je investirao u državne obveznice. Pored 30 tisuća eura vrijednih obveznica on i supruga u međuvremenu su još po 5.000 eura investirali u trezorske zapise.

Iako je premijer u više navrata pozivao građane da višak novca plasiraju u državne obveznice i "trezorce", zanimljivo je da njegov financijski savjet neki ministri nisu slijedili.

Dok su njegovi potpredsjednici Tomo Medved i Davor Božinović uložili samo po tisuću eura u obveznice, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, primjerice, u trezorske zapise i narodne obveznice nije uložila niti centa.

Tako barem govore podaci iz novih imovinskih kartica koje svi državni dužnosnici, pa tako i članovi Vlade, moraju ispuniti na početku svake nove godine. Iz zasad dostupnih podataka - na strancima Povjerenstva za odlučivanja o sukobu interesa, naime, još nisu objavljene nove imovinske kartice svih Plenkovićevih ministara - slobodno možemo reći kako ministar financija Marko Primorac pamti i bolja vremena.

Dok je ministar financija u lani objavljenoj kartici - uz plaću od 2.466 eura i nekoliko naknada koje je primao kao član nadzornih i upravnih odbora - naveo i prihod od kapitala od čak 50.181 eura (uz napomenu kako je taj iznos primio prije stupanja na ministarsku dužnost 15. srpnja 2022. godine), u njegovoj novoj imovinskoj kartici u rubrici "prihodi" više nema zapisa o primicima pozamašnih svota.

Uz ministarsku plaću od 2.519 eura, Primorac je upisao još mjesečne naknade od Ekonomskog fakulteta u Zagrebu u iznosu od 149 eura, te 600 eura koje svakog mjeseca zaradi od rente. U posljednjih dvanaest mjeseci štednja obitelji ministra financija smanjila se s 226 na 152 tisuća eura, ali je zato u imovinu upisano ulaganje od 30 tisuća eura u državne obveznice i još toliko u trezorske zapise.

U velikoj financijskoj sigurnosti, sudeći prema podacima iz imovinske kartice, uživaju i članovi obitelji ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Uz stanove u Zagrebu od 57 i 80 metara četvornih, vrijednosti procijenjenih na iznose od 179 i 280 tisuća eura, ministrica je u novoj kartici upisala i kuću u Velom Lošinju vrijednu pola milijuna eura, koju je njen suprug stekao nasljedstvom. Uz umjetnine vrijedne 120 tisuća eura, ministrica je u imovinsku karticu pored svoje štednje od 60 tisuća eura upisala još i 300.000 eura štednje svog supruga.

image

Nina Obuljen Koržinek

Lucija Ocko/Cropix

I dok ministri financija i kulture razbijaju glavu računajući gdje je i u što najpametnije investirati, neki članovi Plenkovićeva kabineta pošteđeni su takvih muka.

Već spomenuta ministrica poljoprivrede Marija Vučković, osim fine plaće od 2.705 eura, u imovinskoj kartici nema puno toga čime bi se mogla pohvaliti. Upisala je još plaću od supruga u visini 1.663 eura (i još osam tisuća eura drugih prihoda), stan u Pločama od 69 kvadrata, 69 dionica HT-a te dvadeset i četiri Luka Ploče.

Nema niti jednog eura štednje, ali zato otplaćuje dva kredita - 406 eura mjesečno za kredit iz 2016. godine težak 57 tisuća eura, te 386 eura mjesečno za otplatu kredita vrijednog 30 tisuća eura kojeg je podignula 2022. godine.

Veliko kreditno opterećenje pritišće i još uvijek relativno friškog ministra gospodarstva Damira Habijana. Više od trećine svoje ministarske plaće (2.356 eura) on svakog mjeseca mora dati za otplatu dvaju kredita ukupne vrijednosti 110 tisuća eura, koje je podignuo kako bi kupio stan od 46 kvadrata. Osim tog stana, ministar gospodarstva u imovinsku karticu nije upisao nikakvu drugu imovinu. Štednje i dionica nema.

A na samom vrhu ljestvice najimućnijih članova Vlade promjene nema, prema podacima iz novih imovinskih kartica najbogatiji je i dalje ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Osim vrlo unosnog suvlasničkog udjela u tvrtki Agroproteinka, on i supruga imaju čak 1,25 milijuna eura vrijednu štednju, te 170 tisuća eura "zakopanih" u državnim obveznicama.

U odnosu na prošlogodišnju karticu, u novoj nema BMW-a 430XD, ali je IWC-ov sat i dalje tamo. Tijekom 2023. godine ministar je od kapitala inkasirao 295.575 eura. Možemo reći "samo", jer je godinu ranije u imovinsku karticu - i to nakon što je kažnjen jer je velik dio prihoda zaboravio prijaviti - morao upisati i svoju zaradu od Agroproteinkinih dividendi u visini od vrtoglavih 1,7 milijuna eura.

image

Gordan Grlić Radman

Lucija Ocko/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:02