HOĆE LI SE DOGOVORITI?

TEŠKI PREGOVORI DOMOLJUBNE KOALICIJE I MOSTA Opet zasjeda Vijeće za suradnju: Most ne želi niti kandidata HDZ-a za šefa DUUDI-ja

 CROPIX

ZAGREB - Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta sastalo se ponovno danas u Hrvatskom saboru, nakon jučerašnjeg neuspješnog završetka pregovora, a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, koji je član tog Vijeća, rekao je kako očekuje dogovor jer građani od vladajućih očekuju da izaberu zamjenike i pomoćnike ministara te nove članove upravnih vijeća i nadzornih odbora javnih poduzeća. "Ozbiljna je situacija i građani od nas očekuju da ministri dobiju zamjenike i pomoćnike, a upravna vijeća i nadzorni odbori nove članove kako bi mogli provoditi natječaje u trgovačkim društvima i agencijama. Očekujem da ćemo se danas dogovoriti", kazao je Kosor novinarima prije sastanka Vijeća.

Napomenuo je kako nove članove upravnih vijeća i nadzornih odbora u javnim poduzećima treba izabrati imenovanjem, a onda će oni raspisati natječaje za članove uprava. Kosor smatra i da sve ovo traje predugo jer se "neki uče poslu". Koordinator Vijeća za suradnju Miljan Brkić (HDZ) najavio je novinarima da će izjavu dobiti nakon sastanka. Prije sastanka Vijeća održan je i sastanak stranaka Domoljubne koalicije.

Nakon jučerašnjeg sastanka u HDZ-u su, doznajemo, bili prilično ogorčeni na Most. - Oni ne razumiju faktor vremena. Ministri nemaju zamjenike, ni pomoćnike, sve stoji i praktički ništa ne radimo jer se ništa s njima ne možemo dogovoriti - tvrdi dio članova HDZ-a. Neki čak ističu da je pitanje ima li uopće Božo Petrov kontrolu nad Mostom. No, napadi na Most i Petrova, zanimljivo je, učestali su nakon što je Petrov izjavio da ne vidi razloga za smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića, čiji odlazak HDZ tvrdo zastupa, kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. A ono zbog čega su otprije ljuti na Petrova je to što im je pobrkao kadrovsku računicu - Karamarko mu je još tijekom pregovora morao mnogo popuštati.

Neki iz vladajuće koalicije kažu kako Petrov sada pokušava unutar Vlade stvoriti osovinu s premijerom Tihomirom Oreškovićem. - To ne čudi s obzirom na nategnute odnose s HDZ-om, ali i probleme koje Petrov ima u vlastitim redovima u Mostu, gdje, kako izgleda, svatko vodi svoju politiku, a dio članova se osjeća marginaliziranim - prokomentirao je jedan član koalicije.

I dok Petrov vodi bitku s nezadovoljnicima u vlastitim redovima, Karamarku je ostao neriješen problem HSS-a kojem je prošli tjedan prepustio jedno saborsko mjesto, a morat će još jedno. Karamarko će morati riješiti i problem što se Mostove želje preklapaju s HSS-ovim; i jedni i drugi žele pozicije u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstva poduzetništva i obrta.

Most ne želi HDZ-ova Domagoja Miloševića na čelu DUUDI-ja

Sporan je i Državni ured za upravljanje državnom imovinom; HDZ je na tom mjestu htio Domagoja Miloševića. No, kako doznajemo, toj ideji opiru se mostovci. Podsjetimo, Most je još u pregovorima, i prije odluke s kime će u koaliciju, tražio da DUUDI bude pod njihovom kontrolom. Na kritike iz HDZ-a kako su spori i neefikasni, iz Mosta poručuju kako “smatraju da su sve te odluke prevažne da bi se mogle donositi preko noći”. Uz to, kaže izvor iz Mosta, rezultati istraživanja koji pokazuju značajan pad podrške građana učvrstio ih je u uvjerenju da se moraju izboriti za bolju poziciju u koaliciji i biti “pravi” korektiv HDZ-u koji bez njih ne može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:58