ZDRAV RAZUM

Teško je očekivati mekše srce pharma industrije dok ‘tvrdo‘ naplaćuje svaku kap cjepiva

Društvo je to koje ne radi iz samilosti ili dobrobiti poglavito onih plitkih džepove, nego isključivo profita
 Emmanuel Dunand/AFP
Objavljeno: 23. siječanj 2021. 00:02

S tanjom iglom iz jedne bočice cjepiva uspije se izvući šest doza cjepiva, odnosno jedna više nego što piše na deklaraciji Pfizer/BioNTechova cjepiva. Super, kažu optimisti, a onda ih realisti poklope grubom istinom - tu dodatnu dozu, dobivenu vještinom cjepitelja i tanje igle, treba dodatno platiti! Zašto? Cjepitelji su bili dugog jezika pa su od proizvođača zatražili dozvolu 'za punu iskoristivost cjepiva', a odgovor je bio - naravno, ali to ćete platiti i tako podebljati naše budžete, cijenu dionica...

'Nema džabe ni kod babe', a kamoli od pharma industrije. Društvo je to koje ne radi iz samilosti ili dobrobiti poglavito onih plitkih džepove, nego isključivo profita pa ni covid-19 očito nije dovoljno poticajna globalna katastrofa da neki pokažu barem dijelom 'mekše srce'. Naime, bilo je samo pitanje vremena kad će se oko cjepiva protiv covida-19 početi vrtjeti ne samo optimistične priče o početku kraja korone, već i one vezane uz utrku farmaceutske industrije za što većim profitom. Bilo je idilično kad su prije nekoliko mjeseci znanstvenici diljem svijeta pokrenuli svoje znanje ne bi li što brže došli do cjepiva. Bogatije zemlje u tome su dale svoj doprinos financirajući velike farmaceutske tvrtke na neviđeno, odnosno plaćale su istraživanja i pod rizikom da od svega ne bude ništa.

Čak su se bile obvezale da neće tražiti povrat u slučaju neuspjeha. No, stigao je i dan dobrih vijesti. Nekoliko je tvrtki imalo 'obećavajući proizvod', dio je zemalja 'pretkupio' dio cjepiva i samo se čekalo tko će prekinuti 'šutnju'. Pfizer/BioNTech postao je 'prvak' sa svojim glasničkim cjepivom i potpunom inovacijom na tržištu. Doček je, razumljivo, bio vrlo euforičan, a i podjela doza prvih je dana tekla, primjerice u EU, prema dogovoru. No, idila je trajala vrlo kratko. Uz to što je proizvođač odlučio 'naplatiti dozu više', izvijestio je da će biti 'malog zastoja u dostavi cjepiva zemljama EU jer se šire proizvodni kapaciteti u Europi'!

Međutim, s obzirom na to da se sve češće pojavljuju informacije da cjepivo brže stiže onima koji plate više, pa i dvostruko, nije čudo da ostali moraju čekati duže te je 'proširenje kapaciteta' neuvjerljiva isprika. Primjerice, Izrael je u mjesec dana uspio kupiti dva i pol milijuna doza cjepiva i procijepiti 75 posto svoje populacije starije od 60 godina, što nije uspjelo ni jednoj državi EU. Nijemci su potvrdili da su dogovorili 30 milijuna doza Pfizerova cjepiva mimo kvote EU, a nisu jedini... Zato ne čudi da se Ursula von der Leyen ovih dana silno trudi vratiti 'jaja u košaru', odnosno distribuciju cjepiva u dogovor zemlja EU jer to je, dok nema dovoljno cjepiva, jedini način da jednakiji i bogatiji ne dobiju više doza preko reda.

Sve češća razmišljanja - ja ću se zaštiti, a za druge što ostane - u slučaju korone, nije dobra opcija, ali u svijetu u kojem živimo profit je 'biblija' i jedino što uspijeva otvoriti sva vrata. No, prava istina je da cjepivo mora biti dostupno svima jer samo to jamči da će korona globalno posustati. U siromašnim zemljama cjepivo je nedostupno, nemaju novca... Kad već nema cjepiva bez para, možda bi Pfizer/BioNTech famoznu šestu dozu koju naplaćuje od 'bogatih' mogao pokloniti onima koji si njihovo cjepivo ne mogu priuštiti jer biraju kruh u nadi da će ih korona promašiti - ili bi to bila prevelika žrtva najbogatije industrije?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:03