7 OBOLJELIH

TESTIRANJA NA KORONAVIRUS POČELA I U OSIJEKU Ratari traže da se otvore trgovine s rezervnim dijelovima

 Vlado Kos / CROPIX

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije novi je punkt na kojem se od petka obavljaju testiranja na koronavirus. Izvijestio je o tome Zlatko Pandžić, ravnatelj ZZJZ-a nakon sjednice županijskog Stožera civilne zaštite.

- Od danas vršimo testiranja na koronavirus, jer smo u međuvremenu dobili sva potrebna odobrenja HZJZ.a Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera. To će znatno olakšati rad KBC-u Osijek i Općoj županijskoj bolnici u Našicama. Važno je samo da ljudi znaju kako i dalje sve ide prema protokolu. Uzorci se uzimaju u bolnicama i prosljeđuju nama na testiranje. Dakle, građani ne trebaju dolaziti u ZZJZ, jer nikoga nećemo testirati na temelju njegova osobnog zahtjeva, nego samo ono što nam dođe iz bolnica. Dnevno možemo za sada obraditi 40-ak uzoraka, a ako bude potrebno moći ćemo i dvostruko više – rekao je Pandžić.

U Osječko-baranjskoj županiji, inače, za sada nema novooboljelih. Taj je broj i dalje sedam.

- Svi su bolesnici stabilni, osim jednog koji ima srednje teško stanje, ima temperaturu, ali nije na respiratoru – kazala je prof. dr. sc. Ljiljana Perić, v.d. predstojnice Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.

Župan Ivan Anušić izvijestio je kako će Nacionalni stožer razmotriti prijedlog iz Osijeka da se u trgovinama ograniči količina kupljenih artikala po osobi, a Zvonko Grgec iz Civilne zaštite naglasio je kako je svim gradovima i općinama naloženo da osiguraju sprečavanje većih okupljanja na sportskim i dječjim igralištima.

Na istoku Hrvatske počela je i proljetna sjetva i tu, prema riječima Matije Brlošića iz Hrvatske poljoprivredne komore nema većih problema, osim jednog koji bi već od subote trebao biti riješen.

- Trgovine sa sjemenom i repromaterijalom su otvorene i dobro opskrbljene, ali ne i one s rezervnim dijelovima. Zato smo apelirali prema državi da nam otvore te specijalizirane trgovine, jer nam je bez toga nemoguće raditi na poljima. To nam je važna pomoć kako bi se poljoprivredni posao mogao neometano obavljati i očekujem da će već od subote i te trgovine biti otvorene – rekao je Brlošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:04