IVAN MALENICA ZA HRT

‘Teza o ukidanju Ustavnoga suda jako je opasna. Hoćemo li sutra ukinuti Pučku pravobraniteljicu?‘

Sad imamo situaciju da nekome ne odgovara odluka Ustavnoga suda i onda se propituje ta institucija, kaže ministar pravosuđa i uprave

Ivan Malenica

 Ranko Suvar/CROPIX

- Posljednjih dana u javnom prostoru otvorio se niz pitanja iz resora pravosuđa. Imamo sustav kakav imamo i ja mislim da i dalje treba na ovakav način birati suce Ustavnoga suda. Samo bih naglasio da to nezadovoljstvo odlukama ne znači da sad trebamo ukinuti sve institucije. Hoćemo li sutra ukinuti Pučku pravobraniteljicu ili Povjerenika za informiranje zato što nekome ne odgovaraju odluke? To su jako opasne teze - poručio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u središnjem Dnevniku HTV-a.

O odluci Ustavnoga suda

Ustavni sud je u ponedjeljak zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i stožerokracije nisu u skladu s Ustavom. Ta je odluka izazvala burne reakcije u Mostu koji je poručio da je Ustavni sud ''marioneta HDZ-a'', dok je predsjednik Zoran Milanović otišao korak dalje i ocijenio kako su suci Ustavnoga suda ''napravili državni udar'' te da je taj sud svojom odlukom dokazao da ga treba ukinuti.

- Rekao bih da je to jako teška riječ - državni udar. Kad jedna institucija, a predsjednik Republike jest institucija, koristi riječ - državni udar - i ide u smjeru druge institucije - Ustavnoga suda - mislim da je to preteška riječ. Podsjetio bih samo da je predsjednik Republike emotivno vezan za temu koja je bila predmet referendumskih inicijativa jer je i on čitavo vrijeme problematizirao donošenje odluka Hrvatskoga sabora po pitanju epidemije, odnosno pandemije. A zapravo je Ustavni sud sad samo slijedio odluke koje je donosio i potvrdio da ova referendumska inicijativa, odnosno prvo pitanje - nema nikakvoga smisla - rekao je Malenica.

Je li se ignoriralo potpise 400 tisuća građana?

Odgovorio je i na pitanje je li se tu ignoriralo potpise 400 tisuća građana koji su potpisali referendumsku inicijativu.

- Prije svega proces prikupljanja potpisa, a činjenica je da je prikupljeno dovoljno potpisa, samo je jedna faza referendumskog postupka. Nakon toga, sljedeća je faza sam referendum. Mi imamo propis koji kaže da 10 posto birača može zatražiti raspisivanje referenduma, no na referendumu, ako se on dogodi, odlučuju svi birači u RH - objasnio je ministar.

Kaže kako bi on zapravo postavio pitanje Mostove inicijative i samog referendumskog pitanja te smisla tog pitanja.

- Ustavni sud je jasno utvrdio da to pitanje, onako kako je postavljeno, ne ostvaruje cilj. Međutim, Most je čitavo vrijeme javno govorio da će kroz tu inicijativu Hrvatski sabor u budućnosti sve odluke morati donositi dvotrećinskom većinom, što nije istina zato što je Ustavni sud već donio odluku da je ovlast Hrvatskoga sabora da sam odlučuje hoće li donositi odluke po članku 16 ili članku 17. Tako da ovo pitanje samo po sebi ne bi bilo u praksi provedeno, dakle nema nikakvoga smisla - ustvrdio je Malenica dodavši da su sve mjere stožera ukinute prije nekoliko mjeseci pa se o tome više niti ne raspravlja.

Treba li mijenjati način biranja sudaca Ustavnoga suda?

U emisiji "Otvoreno" u utorak navečer SDP je rekao da treba mijenjati način izbora ustavnih sudaca. Malenica kaže da je izbor sudaca Ustavnoga suda jasno propisan Ustavom i ustavnim zakonom.

- Svi suci Ustavnoga suda polažu prisegu, jedan dio tih sudaca ima političke karijere, ali nakon što postanu suci Ustavnoga suda, svaka politička aktivnost prestaje, prestaje članstvo u političkim strankama - objasnio je Malenica u središnjem Dnevniku HTV-a.

Kaže kako sad imamo situaciju da nekome ne odgovara odluka Ustavnoga suda i onda se propituje ta institucija.

O pritisku na institucije

Komentirao je i poziv premijera Andreja Plenkovića glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek.

- Državno odvjetništvo, među ostalim, štiti i interese Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade je u više navrata i kontinuirano ponavljao da državne institucije, a prije svega Državno odvjetništvo i USKOK, rade neovisno i samostalno tako da ja u ovome ne vidim ništa sporno. Zapravo, spornim vidim ponašanje predsjednika RH, nekih saborskih zastupnika koji zapravo otvoreno pozivaju na uhićenje i pojedinih mojih kolega. To je problematično i to je zapravo pritisak na institucije - ustvrdio je.

Odgovorio je i na pitanje kad će se više znati o prijavi u kojoj je dio istrage i tadašnji ministar državne imovine, a današnji ministar obrane Mario Banožić.

- Državno odvjetništvo je neovisna institucija, ono radi svoj posao tako da ja u ovome trenutku ne znam u kojoj je fazi taj postupak niti bih trebao znati. Na njima je da provedu postupak, većina radnji, ako je riječ o izvidima, su tajne - kaže Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 01:05