RASKOŠNE GRAĐEVINE

'THE TELEGRAPH' PREPORUČUJE: Ovih pet vila u Hrvatskoj čekaju bogataše

Posljednjih smo godina već navikli da se u raznim izborima najljepših destinacija za odmor navode brojne lokacije u Hrvatskoj, naročito na našoj prekrasnoj obali, pa je sada i britanski “Telegraph” svojim čitateljima preporučio pet vila za odmor na našoj obali Jadrana, piše Slobodna Dalmacija.

Među njima je Stancija Cocci, kamena vila u istarskoj Brtonigli koju je 1810. sagradio ekscentrični grof Cocci, koji je poslije sav svoj novac izgubio na kartanju. Smještena između maslinika i vinograda, vila je obnovljena u tradicionalnom istarskom arhitektonskom stilu. Britanske goste tjedan dana u ovoj vili stajat će od 1200 funta, odnosno od 1450 eura naviše.

Slijede Hvarski dvori, zdanje nedaleko od Humca iz kojeg se pruža prekrasan pogled na more. Tri stare kamene kućice preuređene su u boho-chic utočište u kojemu se, među ostalim blagodatima, noću može uživati u promatranju zvijezda i glasanju zrikavaca, uz opajajući miris lavande. Tjedni najam košta od 2800 funta, odnosno od 3300 eura, ovisno od sezoni.

Na trećem mjestu je Palača Lešić Dimitri u srednjevjekovnoj Korčuli, smještena odmah uz kuću koja se smatra domom Marka Pola. Ovo zdanje čine biskupska palača iz 18. stoljeća i pet srednjovjekovnih rezidencija, interijer svake je nadahnut regijama kojima je Marko Polo putovao prateći Put svile. Rezidencija za dvije osobe košta od 295 funta, odnosno 355 eura, za noćenje s doručkom.

“Telegraph” preporučuje i tri apartmana u selu Govedari na Mljetu, na brdu iznad Velikog jezera, u skupini kamenih kućica iz 18. stoljeća, s drvenim podovima, ukusno dekoriranima, s ručno izrađenim drvenim namještajem, ali i svim blagodatima moderne opreme... Apartman za dvije osobe iznajmljuje se po cijeni od 40 funta naviše (od oko 50 eura) za jedno noćenje.

Na vinodolskom području, pak, preporučuje se Villa Mare Monti, izgrađena 1909. i obnovljena 2013. godine, mirno utočište za one kojima odgovara kombinacija brda i mora. Tjedna cijena najma vile kreće se od 1100 funta, odnosno od otprilike 1300 eura nadalje.

Osim ovih vila, “Telegraph” turistima preporučuje i ljetni odmor na Braču, u Paradise Beach Retreatu nedaleko od Murvice, romantičnoj kamenoj kući u vinogradu iznad vlastite skrivene plaže, a cijena tjednog najma je od 1200 funta. Za one koji ponekad žele izbjeći gužvu najglamuroznije otočne destinacije, Hvara, preporuka je Palmižana, odnosno kompleks sedam malih vila i šest bungalova.

Tjedni najam bungalova u kojima se mogu smjestiti dvije-tri osobe je od 550 funta, a u vilama, u kojima mogu boraviti četiri osobe, od 1100 funta. Za one željne drukčijeg odmora “Telegraph” preporučuje kampiranje u Prapratnom na Pelješcu, odakle se brzo stiže do svima poznatoga Dubrovnika, piše Slobodna Dalmacija

( M. ČOVIĆ)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:02