AUTOR BESTSELERA

Thomas Piketty stiže u Zagreb

ZAGREB - Francuski ekonomist Thomas Piketty, čiju je knjigu "Kapital u 21. stoljeću" nobelovac Paul Krugman proglasio "najvažnijom knjigom godine, a možda i desetljeća", a francuski novinari nazivaju ga "političkim i teorijskom buldožerom", gostovat će 9. travnja u Filozofskom teatru u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu.

Pikettyjevo gostovanje bit će uvod u Festival francuske kulture Rendez-vous koji će se u Hrvatskoj održavati od svibnja do listopada.

Uveden radi privlačenja mlađe publike i istodobno otvaranja HNK javnim raspravama i kritičkom promišljanju današnjice, Filozofski se teatar tim gostovanjem, ističu iz HNK, etablira "u središnje mjesto kritičkih debata koje nadilaze i kazališne i nacionalne okvire".

Piketty dolazi i kako bi predstavio hrvatsko izdanje svoje knjige "Kapital u 21. stoljeću" koju je u prijevodu Nataše Desnica-Žerjavić objavio Profil potkraj prošle godine. Pikettyjeva knjiga bila je na prvome mjestu najprodavanijih publicističkih knjiga u Hrvatskoj, a prvotna naklada prodana je u rekordnom vremenu.

Uz bogate statističke podatke, Piketty je u svojoj knjizi uspio dokazati da je teza o jedan posto najbogatijih prema 99 posto siromašnih u načelu točna, ističe se u najavi gostovanja. Njegove su dvije osnovne tvrdnje da koncentracija kapitala u malom broju ruku stvara nejednakost i da je povrat od kapitala veći od ekonomskog rasta. Piketty kao rješenje nudi progresivno oporezivanje bogatstva na svjetskoj razini. Premda se svi ne slažu ni s njegovim tezama ni s mjerama koje predlaže za iskorjenjivanje nejednakosti, čak su i najbogatiji ljudi svijeta, poput Billa Gatesa, ustvrdili kako je tema koju je Piketty otvorio važna, dodaje se.

U sklopu Filozofskog teatra HNK, u Zagrebu 15. veljače gostuju sociolozi Richard Sennett i Saskia Sassen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:20