PRIMJENA PREPORUKA

THOMPSON VIŠE NEĆE MOĆI NA KONCERTIMA DIZATI DESNICU I VIKATI 'ZA DOM SPREMNI' Evo što bi se moglo dogoditi njegovim fanovima budu li nosili ušato 'U'

Javna uporaba ustaškog pozdrava striktno će se dopustiti samo na odavanju počasti HOS-ovcima
Arhivska fotografija
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima na 33 stranice dalo je svoj pogled na totalitarne režime - fašistički i komunistički te odnos prema njihovim simbolima.

Vijeće je Vladi dalo preporuke, a mi navodimo kako bi glasili odgovori na neka pitanja ako bi Vlada i Sabor uvažili preporuke Vijeća.

Obavezuju li preporuke Vijeća Vladu?

Formalno ne, ali politički obvezuju. To znači da Vlada neće izlaziti izvan okvira koji su joj preporučeni.

Hoće li se pisati posebni zakon kojim bi se regulirali simboli i pozdravi fašističkih i komunističkih režima?

Budu li se slijedile preporuke Vijeća, onda neće. U odnosu na aktualnu zakonsku regulativu neće biti bitnih izmjena. Može se očekivati da bi se aktualne odredbe kaznenog zakona koje zabranjuju govor mržnje nadopunile tekstom koji bi pod širenje mržnje podveo upotrebu ustaškog ‘U’, pozdrava ‘Za dom spremni’, ‘Za dom i poglavnika’, četničku kokardu, znak svastike, rimski pozdrav, ‘Sieg heil’.

Ako je i komunistički režim bio totalitarni, hoće li zabraniti upotreba njegovih simbola?

Znak crvene zvijezde petokrake, srp i čekić ili pozdravi i žigovi ‘Smrt fašizmu - sloboda narodu’ i drugi slobodno su u upot-rebi. Zabranjeno je širenje mržnje i netolerancije koje bi u podlozi imalo pozivanje na komunizam.

Koje bi bile iznimke od zabrane?

Isključivo pozdrav ‘Za dom spremni’ i to zato što se dio hrvatskih postrojbi pod njim borio u Domovinskom ratu.

Kad bi se nekažnjeno moglo koristiti “Za dom spremni”?

Ako su pojedine vojne formacije nesmetano koristile taj pozdrav kao ‘službenu’ oznaku na svojim zastavama i grbovima u razdoblju od 1991. do 1995. Dopustivost njegove javne uporabe morala bi se striktno vezati uz događaje na kojima se, na javnim mjestima, odaje poštovanje braniteljima koji su poginuli za Hrvatsku boreći se pod tim insignijama.

Bi li Thompson mogao na koncertu nekažnjeno podizati desnicu u zrak i izvikivati “Za dom spremni”?

Nipošto. Ako bi to učinio, bilo bi nedvojbeno da se ogriješio o zakon i da je počinio djelo širenja mržnje. Koncert nije mjesto na kojem se odaje poštovanje braniteljima, niti se na bilo koji način može vezati za mjesto stradavanja hrvatskih branitelja.

Bi li se sankcioniralo osobe koje su došle na Thompsonov koncert noseći šalove i kape s ušatim “U” i ispisanim ustaškim pozdravima?

Ako bi se propisala striktna zabrana upotrebe fašističkih simbola, nositelji ovih ‘ukrasa’ morali bi biti sankcionirani.

Mogu li izbjeći kaznu osobe koje koriste zastave, kape i druga obilježja s ustaškim simbolima u povodu obilježavanja stradavanja na Bleiburgu?

Ne mogu. Premda su zločine na Bleiburgu počinile partizanske postrojbe i masovna ubojstva su izvršena pod simbolom zvijezde petokrake, iznimka od zabrane upotrebe fašističkih simbola odnosila bi se isključivo na hrvatske branitelje, i to one koji su se borili pod zastavom HOS-a.

Bi li se HOS-ova ploča mogla vratiti u Jasenovac?

Ovo je jedna od situacija koja bi sigurno izazvala dvojbe u praktičnoj primjeni zakona. S jedne strane bi bila podložna iznimci koju predlaže Vijeće jer su u Jasenovcu pod spornim grbom i ustaškim pokličem stradali hrvatski branitelji, ali bi istodobno bila nedopustiva jer je Jasenovac mjesto holokausta i ustaški pozdrav tamo znači provokaciju i širenje netolerancije.

Kako bi se tretirale poruke koje veličaju velikosrpsku agresiju i tzv. SAO Krajinu?

Takve bi se poruke također zabranile, kao i nošenje kokarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 05:30