StoryEditor
'ISPRAVILI NEPRAVDU'

THOMPSONU DOZVOLILI, A NJEMU OPALILI KAZNU Mario Roso: 'Pjevao bih Bojnu Čavoglave pa makar platio kaznu još 100 puta'

 
Mario Roso
 Ivo Ravlić / CROPIX

- Drago mi je što je hrvatska država napokon progledala i ispravila nepravdu. Ispostavilo se sad da smo i Marko Perković Thompson i ja bili u pravu kada smo pjevali legendarnu pjesmu ‘Bojna Čavoglave’ čiji je sastavni dio i uzvik ‘Za dom spremni’. Ja sam to pjevao jer sam Hrvat! Ja nisam nikakav ustaša, a sad je i sud tako potvrdio - kaže Mario Roso, kojeg je Visoki prekršajni sud novčano kaznio zbog izvikivanje pokliča “Za dom spremni” na početku izvođenja pjesme ‘’Bojna Čavoglave”.

- Pjevao sam tu pjesmu 4. kolovoza 2015. na koncertu u Makarskoj uoči proslave ‘Oluje’, što mi je sugerirao tadašnji šef mjesnog odbora i sadašnji dogradonačelnik Makarske Jozo Vranješ. Publika je to super prihvatila, no među ljudima su bili i neki novinari drugačijih svjetonazora koji su na mene zbog te pjesme pokrenuli hajku. Prijavilo me i na kraju sam morao platiti 765 kuna i sudske troškove.

Osjećao sam se bijedno. Ne zbog para, nego zbog principa. No, sada je došlo sve na svoje, a kako bih do kraja očistio obraz, tužit ću državu. A tužit ću i lokalne novine koje su na naslovnici objavile ‘Mario Roso klicao ustaške pozdrave’, zbog čega su me pojedinci, koji me slabije poznaju, na cesti pozdravljali sa ‘Za dom spremni’ - otkriva 44-godišnji pjevač, koji je u prošlosti surađivao i s pokojnim Vinkom Cocom, a dragi je gost ribarskih fešti po Dalmaciji.

Svog istomišljenika Marka Perkovića Thompsona Roso je imao priliku upoznati prošle godine, kada je sa svojom pjesmom “Kapja vina” nastupao u Trilju u sklopu HRT-ove emisije “Lijepom našom”.

- Sreli smo se na snimanju, izmijenili pokoju riječ, a Marko mi je tom prilikom rekao da će kad-tad sve doći na svoje - prisjeća se Roso kojeg pitamo hoće li nastaviti pjevati “Bojnu Čavoglave”.

- Naravno! To je dio pjesme ‘Bojna Čavoglave’ koja je nezamisliva bez svog legendarnog početka, a ja ću tu pjesmu pjevati u svim prilikama u kojima se ona uklapa u glazbeni program. Nisam to odlučio zato što sada znam da me radi pjevanja više nitko neće kazniti: ja bih tu pjesmu nastavio pjevati i plaćati kazne zbog pjevanja upravo zato što nisam ustaša nego ponosni Hrvat - ističe Mario Roso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 05:51