STANARI KOJE PJEVAČ TUŽI

‘Thompsonu je poništena legalizacija, prešao je na naš ravni krov i okupirao zajedničku terasu‘

Pokušali smo od Marka Perkovića u više navrata doznati o nezakonito izgrađenim kvadratima, ali nam nije poslao odgovore
Branko Miodrag, stanar zgrade na Žnjanu koji je u sporu s Tomphsonom 
 Tom Dubravec/Cropix

Par dana prije negoli je USKOK došao u zgradu splitske gradske uprave da uhiti djelatnike Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, Ladu Pocrnić Mladinić, Ljiljanu Polleti Kopešić i Borisa Marelju, u vezi slučaja Hotela Amphora poduzetnika Zvonka Kotarca, 13. srpnja izdano je Rješenje kojim se obnavlja postupak legalizacije povodom zahtjeva koji je podnio Marko Perković Thompson.

Drugim riječima, Marku Perkoviću Thompsonu je rješenje o legalizaciji iz 2015. godine poništeno. Pitanje je koliko mu se isplatio sudski spor koji je pokrenuo protiv deset susjeda od kojih tužbama potražuje preko tisuću četvornih metara prostora koji nije kupio, a nalazi se na njegovoj čestici, o čemu smo pisali.

Naime, prostore o kojima je riječ poduzetnik Zvonko Kotarac je prije dvadesetak godina izgradio kao nelegalne kvadrate kaskadne zgrade na Žnjanu. Osnovni problem je što se nelegalni kvadrati ne nalaze na čestici gdje su ostali legalni kvadrati, već su neki od njih ispod Thompsonove kuće koja je naknadno izgrađena nad tom zgradom. U pitanju je vrlo neobična situacija.

image
Zgrada na adresi Šetaliste Ivana Pavla ll, čiji su prostori predmet spora
Tom Dubravec/Cropix

Na "leđima" kaskadne zgrade izgrađena su četiri objekta, jedan je u vlasništvu Volodje Mardešića, druga kuća je Thompsonova, treći objekt je Kotarčev, a četvrti bivše suvlasnice iste građevinske tvrtke Dal koning Marine Wallner. Zanimljivo je da su, prema podacima Informacijskog sustava prostornog uređenja, za objekte od Thompsona, Kotarca i Wallnerove podnijeti zahtjevi za legalizaciju, što znači da niti jedan nije izveden prema građevinskoj dozvoli. Kotarac i Wallnerova su legalizirali objekte.

Prema Snimku izvedenog stanja koji je radio Atelijer Šverko i Šverko, Thompsonov objekt u nadzemnim etažama ima ilegalne kvadrate. U prizemlju ima 121,58 m2 više negoli je propisano građevinskom dozvolom, na prvom katu ima 13 kvadrata manje od građevinske dozvole, a na nadgrađu ima 6,45 kvadrata više. Ukupno je 114,66 kvadrata u ilegalnom "plusu".

image
Zgrada na adresi Šetaliste Ivana Pavla ll, čiji su prostori predmet spora
Tom Dubravec/Cropix

Pokušali smo od Marka Perkovića doznati o nezakonito izgrađenim kvadratima na nadzemnim etažama kad smo mu prošli puta slali pitanja, i to u dva navrata, u vezi sporenja sa susjedima, ali nam nije poslao odgovore. Tako nismo, primjerice doznali je li on zaslužan za njihovu izgradnju ili prijašnji vlasnik tog objekta Zoran Sikirica.

Jedan od stanara kaskadne zgrade na adresi Šetalište Ivana Pavla II 23 Branko Miodrag tvrdi da su do sada u više navrata neuspješno zvali građevinsku inspekciju koja ne želi izaći na teren jer je u pitanju njihov moćni susjed.

image
Branko Miodrag, stanar zgrade na Žnjanu koji je u sporu s Tomphsonom
Tom Dubravec/Cropix

- Možete slobodno napisati da u ovom trenutku kad mu je Grad poništio legalizaciju Marko Perković živi u bespravnoj kući. Zvali smo inspekciju u više navrata jer je on prešao na naš ravni krov, okupirao je našu zajedničku terasu i mi uporno zovemo građevinsku inspekciju. Onemogućena je komunikacija između četvrtog kata i zajedničke ravne terase, kao jedina po projektu za vezu stambenog dijela zgrade s krovom, za potrebe popravka i sanacije krovišta - napominje Miodrag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 10:42