SPORNI POZDRAV

THOMPSONU KONAČNO ZAPOČELO SUĐENJE Pjevač tvrdi da nije prekršio zakon pozdravom Za dom spremni, angažirao odvjetnika koji je ZDS već jednom 'obranio'

Arhivska fotografija
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Pjevač Marko Perković Thompson ne osjeća se krivim, odnosno ne smatra da je pokličem “Za dom spremni” prije svoje pjesme “Bojna Čavoglave” na koncertu u Slunju 5. kolovoza prošle godina tijekom proslave obljetnice “Oluje” prekršio zakon.

Skoro osam mjeseci od događaja, 28. ožujka, započelo mu je suđenje na Prekršajnom sudu u Karlovcu - Stalnoj službi Slunj po policijskom optužnom prijedlogu zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira odnosno “djela kojim se izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika i crteža remete javni red i mir”.

Glavna rasprava

Glasnogovornica suda sutkinja Blaženka Lugar Vladić potvrdila je da Perković nije dolazio na početak glavne rasprave, već su zaprimili njegovu obranu koju je dao putem zamolbenog Prekršajnog suda u Splitu.

- Redovni prekršajni postupak provođenjem glavne rasprave pretpostavlja negiranje počinjenja djela prekršaja koji se stavlja na teret okrivljenom optužnim prijedlogom - kazala je sutkinja Lugar Vladić, dodajući da će na sljedeće ročište, koje tek treba biti zakazano, biti pozvan jedan svjedok, a bit će izvedeni i neki materijalni dokazi obrane.

Sud u Daruvaru

Zanimljivo je da je za ovaj postupak Marko Perković Thompson za branitelja angažirao zagrebačkog odvjetnika Davorina Karačića, koji je vrlo blizak hrvatskoj desnici, bio je 10. na listi stranke “Neovisni za Hrvatsku” Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih na izborima za Gradsku skupštinu Grada Zagreba, radikalni je član BBB-a, a jednom je već na sudu “obranio” poklič “Za dom spremni”. Bilo je to prilikom zastupanja HOS-ovca Damira Markuša na Prekršajnom sudu u Daruvaru.

- Na sudu u Daruvaru smo dokazali da se pozdravljanjem sa “Za dom spremni” ne veliča NDH, nego odaje počast borbenoj postrojbi koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske. Kako uopće nekome asocijacija na NDH može biti ispred doprinosa obrani Hrvatske i čistoće Domovinskog rata?! Što je s hrvatskom kunom, što s grbom, himnom?! I one su korištene za vrijeme NDH. Netko bi se izgleda, za nekoliko godina mogao sjetiti mijenjati čak i krovište Crkve sv. Marka, prokomentirao je Karačić u emisiji “Bujica” Velimira Bujanca taj postupak.

Ovaj u kojemu zastupa Thompsona nije želio komentirati kazavši nam da je za tako nešto ovlašten isključivo njegov branjenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:39