INTERVJU S MINISTROM

Tihomir Jakovina: Uvest ćemo nove, niže međustope na dio hrane, pa i mesa

 Srđan Vrančić/CROPIX

Velika suša, uništeni usjevi i zahtjevi za odštete proteklog su tjedna kulminirali velikim nezadovoljstvom proizvođača hrane. O svim tim problemima jučer smo razgovarali s ministrom Tihomirom Jakovinom koji se hitno vratio s godišnjeg odmora, odnosno pet dana koje je, kaže nakon Sinjske alke, proveo u Slavoniji.

Oslobađanje zakupa

Ministre, što ćete reći seljačkim udrugama na današnjem sastanku o saniranju šteta od suša?

- Od subote sam bio u Slavoniji koja je razmjerno najviše pogođena štetama, obišao sam teren i uz izvješća stručnih službi moga Ministarstva imamo kvalitetan uvid u trenutne razmjere nastalih šteta.

Već ste poručili da novca za isplatu šteta od suša nema, ali da dio šteta možete kompenzirati na drugi način. Kako?

- Razmatra se mogućnost oslobađanja plaćanja dijela zakupa poljoprivrednog zemljišta, s HBOR-om radimo na modelima kreditnih linija koje će omogućiti reprogram, restrukturiranje OPG-a s poteškoćama u poslovanju te mogućnost prolongata kreditnih obaveza po kreditima za operativne programe….

Kojim uopće sredstvima Ministarstvo raspolaže za sanaciju elementarnih nepogoda?

- Na poziciji intervencije u proračunu Mininistarstva poljoprivrede planirano je 10 milijuna kuna.

Zašto se novac za štete, procijenjene na oko 2 milijarde kuna, ne isplaćuje iz Interventnog fonda?

- Konzultacije s ministrom financija su u tijeku i nadamo se da ćemo pronaći sredstva za djelomično ublažavanje šteta. Moram ponoviti da bi i poljoprivredni proizvođači trebali u većoj mjeri koristiti mogućnost osiguranja svojih proizvoda.

Rekli ste da Ministarstvo radi kalkulacije o smanjenju PDV-a na meso. O čemu se konkretno radi?

- Stručne službe već duže vrijeme rade na analizi i simulaciji učinka mogućeg smanjenja PDV-a na dio prehrambenih proizvoda. U skladu s proračunskim mogućnostima imamo izračune za pojedine kategorije prehrambenih proizvoda.

Koliko sam shvatio, uveli biste međustope PDV-a na hranu. Za koju hranu i kada bi ta mjera zaživjela?

- Međustope bi se uvele kao i kod mjera za ulja, masti, šećer i vodu i dječju hranu, gdje smo smanjili PDV na 10 posto. Ista je stvar i ovdje. Gotove analize tek ćemo vidjeti za meso i prerađevine. No, to svakako neće biti najesen.

No, početkom godine čeka nas i uvođenje stopa PDV-a koje su do sada bile nulte, na kruh i mlijeko. Zna li se kolike će biti te stope i od kada?

- To je više pitanje za ministra financija. Stope još nisu definirane, ali trebale bi biti po uzoru na zemlje eurozone.

Projekt NAPNAV

Što se radi na aktivnijem državnom subvencioniranju navodnjavanja?

- U proteklih godina u sklopu realizacije NAPNAV-a na različite je načine obuhvaćeno oko 95.000 ha na području cijele Republike Hrvatske, u što je zaključno sa 2011. ukupno uloženo 587 mil. kuna (od čega su više od 80% sredstva državnog proračuna) te se procjenjuje da se zaključno sa 2011. aktivno navodnjava oko 18.000 ha poljoprivrednih površina (dok je 2003. to bilo samo 9000 ha).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 01:30