OPTUŽBA ZA ZLOČINE

Tihomir Purda u iščekivanju: Hoće li mu sud BiH produljiti pritvor?

Purdin odvjetnik podsjetio je da su dokazi protiv vukovarskog branitelja nezakonito prikupljeni, u zatočeništvu u logoru. Odluka suda očekuje se danas ili sutra ujutro
Vukovar, 100111.Obitelj Tihomira Purde koji je prije 5 dana uhicen u na granicnom prijelazu Zupanja-Orasje prema tjeralici Interpola Srbije na kojoj, kako se moglo doznati, nije opisano za sto se Purdu sumnjici, ali se spominje ratni zlocin protiv ranjenika i bolesnika. Tihomir Purda, danas 41-godisnjak, sudjelovao je u obrani Vukovara u jesen '91. u vukovarskoj cetvrti Borovo naselje, nakon pada vukovara odveden u logore u Srbiji. Na fotografiji Tihomir Purda.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

SARAJEVO - Sud u Sarajevu na ročištu, koje u srijedu održano u 11 sati, nije donijelo odluku hoće li vukovarskom branitelju i logorašu Tihomiru Purdi (41) još jednom biti produžen ekstradicijski pritvor.

Purdin odvjetnik Josip Muselimović izjavio je Jutarnjem da odluku Suda BiH očekuje tijekom srijede poslijepodne ili u četvrtak.

- Tužiteljstvo BiH ostalo je pri svom zahtjevu za produženje pritvora. Mi kao obrana smo se tome usprotivili i to smo i obrazložili. Jer, naš je stav da osnova za daljnji pritvor Tihomira Purde nema - rekao je mostarski odvjetnik Muselimović.

Podsjetio je i kako su dokazi protiv vukovarskog branitelja nezakonito prikupljeni, u zatočeništvu u logoru, pa se na takvim dokazima ne može temeljiti kazneni postupak niti molba za izručenjem od strane Tužiteljstva za ratne zločine Srbije. Muselimović traži da se njegova branjenika pusti na slobodu.

Prema zahtjevu Tužiteljstva BiH, pritvor bi mogao biti produžen na još šest mjeseci.

Jutarnjem je nakon ročišta u srijedu Muselimović izrazio i sumnju da se „mnoge pravne stvari koje još treba odraditi“ teško mogu stići riješiti do 14. veljače kada istječe privremeni pritvor Purdi.

- Može se dogoditi da pritvor bude produljen - rekao je. Tihomir Purda se u ekstradicijskom pritvoru u KPZ Zenica nalazi od 5. siječnja kada je uhićen u BiH na graničnom prijelazu Županja-Orašje. Srbijansko pravosuđe tereti ga za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika u studenom 1991. u Vukovaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:00