TRAGEDIJA

Tijekom ekološke akcije u Vranjicu umro 72-godišnji ronilac, akcija odmah obustavljena

Preminuli je bio dugogodišnji ronilac i počasni član svih ronilačkih klubova županije
Arhivska fotografija
 Matija Djanjesic/Cropix

Dugogodišnji ronilac i počasni član svih ronilačkih klubova županije (72) umro je u subotu prilikom sudjelovanja u ekološkoj akciji čišćenja podmorja i kopna u Vranjicu.

Nešto prije 11 sati ronilac je umro zbog čega je akcija odmah prekinuta, a održavala se u organizaciji Građanske inicijative "Mjesto koje hoće živjeti". Čišćenje je započelo u 8 sati na južnom području Vranjičke rive, ispred Brodoremonta, a trebalo je trajati sve do podneva.

U njoj je sudjelovao Ronilački ekološki klub Solin, Ronilački klub Giričić iz Kaštel Gomilice, pokret "Extinction Rebellion", te inicijative "Čisteći medvjedići" i Extreme Enduro klub Solin. Svoj obol akciji dali su i mještani Vranjica koji su roniocima ustupili svojih pet brodica.

Kako je Hini objasnila Marijana Grubić iz Građanske inicijative "Mjesto koje hoće živjeti", odlučili su se na čišćenje podmorja i kopna nakon što su vidjeli snimke podmorja koje su ih šokirale jer ta se mjesta nisu godinama čistila, pa se u moru nakupilo dosta smeća koje se s vremenom uglavnom odbacivalo s brodica.

"Prvo izražavam sućut obitelji umrlog ronioca. Žao nam je što se to dogodilo. A što se akcije tiče, u ta smo dva i pol sata uspjeli očistiti podmorje tako što je iz njega izvađeno dva kubika smeća. Toga bi bilo puno više, ali smo akciju prekinuli. Kada dođemo malo sebi od pretrpljenog šoka, najvjerojatnije ćemo je ponoviti jer nam je cilj izvaditi što više smeća iz podmorja", izjavila je Grubić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 11:31