ODVOJENI SLUČAJEVI

Tijekom ronjenja u Dalmaciji poginule dvije žene: jedna je bila državna prvakinja Slovenije

- Pokušana je reanimacija na licu mjesta, no mrtvozornica je konstatirala smrt u 17.30
 Matija Djanješić/Cropix, Slovenski ronilački savez

U jednom danu dogodile su se dvije tragedije povezane s ronjenjem. Prvo je tijekom ronjenja uz instruktora kod Blata na Korčuli smrtno je stradala 39-godišnja Slovakinja, a samo par sati kasnije nastradala je i 46-godišnja državljanka Slovenije kod Sušca, piše portal Morski.hr.

- U poslijepodnevnim satima, točnije oko 14.30 u općini Blato 100 metara od obale, prilikom ronjenja na dah uz grupu ronilaca i instruktora ronjenja, primijećeno je da 39-godišnja državljanka Slovačke pluta na površini. Pokušana je reanimacija na licu mjesta, no mrtvozornica je konstatirala smrt u 17.30. Obaviješteno je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, a tijelo prevezeno na patologiju radi obdukcije kojom će se utvrditi uzrok smrti - potvrdila je za Morski HR Andrijana Biskup iz Dubrovačko-neretvanske policijske uprave.

Samo 4 sata kasnije i 23 nautičke milje jugozapadno dogodila se identična tragedija.

- Istog dana, oko 18. 30 sati dvoje državljana Slovenije, muška osoba u dobi od 64 i ženska osoba u dobi od 46 godina s ronilačkom opremom su ronili na predjelu otoka Sušac, općina Lastovo. Prilikom izrona s dubine od oko 50 metara, prvo je izronila ženska osoba, a nakon nje i muški ronilac koji ju je zatekao kako pluta bez svijesti - kazuje nam Andrijana Biskup.

Morski.hr neslužbeno je doznao da ju je muškarac pokušao reanimirati, ali bezuspješno. S plovilom ju je dovezao u luku Ubli na Lastovu, objavljen je liječnički pregled te je mrtvozornica konstatirala smrt.

- Na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja. Policija je izuzela ronilačku opremu radi vještačenja i o svemu je obaviješteno ŽDO u Dubrovniku, a tijelo preminule je prevezeno na odjel patologije radi obdukcije, kojom će se utvrditi točan uzrok smrti, kazuju nam iz policije, koja ne sumnja na kazneno djelo.

Slovenski ronilački savez u međuvremenu je objavio je da je kod Sušca nastradala njihova članica Irena Čok, predsjednica ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza.

- Želimo objaviti tužnu savjest da je Irena Čok umrla dok je ronila na Sušcu. Bila je predsjednica Ljubljanskog udruženja za istraživanje mora i članica Nadzornog odbora Slovenskog ronilačkog saveza, a prije svega bila je vrlo predana ronjenju, posebno podvodnoj fotografiji, gdje je bila i državna prvakinja. Ireninom smrću slovensko ronjenje puno je izgubilo. U ime Slovenskog ronilačkog saveza i moje osobno ime želim izraziti iskrenu sućut svim njegovim ljudima, a posebno Borutu - napisao je predsjednik Slovenskog ronilačkog saveza Mitja Slavinec povodom tragičnog gubitka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:45