PRIJEVREMENI IZBORI

TIJESAN ISHOD BITKE ZA SLAVONSKI GRAD Pobijedio SDP-ovac, HDZ-ov kandidat drugi, čovjek kojeg su podržali Mostovi ministri treći

 Silvano Ježina / Novi list / EPH

Gradonačelnik Nove Gradiške u narednom mandatu bit će Vinko Grgić (SDP), kandidat koalicije SDP – Hrvatski laburisti-stranka, koji je u nedjelju, na prijevremenim lokalnim izborima osvojio 51,65 posto glasova. U drugom krugu pobijedio je Dražena Oršulića (HDZ), kandidata koalicije HDZ-HSS-HSP AS.

Na izbore je izašlo 35,16 posto od 12.571 registriranih birača u Novoj Gradiški. Novi gradonačelnik imati će dvije zamjenice Mirelu Glavaš i Vesnu Đapić. Predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Lidija Klašnja Petrović za Hinu je potvrdila kako su izbori protekli u miru i bez prigovora.

Grgić je pak rekao kako ima velike planove. "Glavni naglasak bit će na dodatnom poboljšanju uvjeta za investitore u Industrijskom parku Nova Gradiška, jer samo to donosi nova zapošljavanja. Moje zamjenice i ja dolazimo iz realnog sektora i imamo po dvadesetak godina iskustva, nama nije problem raditi", rekao je Grgić te dodao kako slijede i promjene u odnosu s udrugama s kojima će se više surađivati, a za njih će, kao profesionalac, biti zadužena Vesna Đapić.

U prvom krugu prijevremenih izbora Novogradiščani su izabrali i novi saziv Gradskog vijeća u kojem koalicija SDP - Hrvatski laburisti-stranka rada ima sedam mjesta, pet mjesta pripalo je koaliciji HDZ-HSS-HSP AS, četiri mjesta Kandidacijska lista Željka Bigovića, a jedno vijećničko mjesto pripalo je listi HDSSB-a.

Na upit Hine je li dogovorena suradnja u Gradskom vijeću, Grgić je odgovorio da se "dogovor očekuje narednih dana te da bi bilo suludo očekivati da proračun ne bude podržan, jer bi to značilo ponavljanje izbora". Pobjedi SDP-ovog kandidata pridonjeli su i sukobi u novogradiškom HDZ-u. Željko Bigović smijenjeni je dosadašnji gradonačelnik Nove Gradiške i bio je član HDZ-a. Nakon što nije dobio podršku Gradskog odbora HDZ-a za ponovnu kandidaturu, Bigović je izašao s nezavisnom listom, koju su tijekom predizborne kampanje podržali i Mostovi ministri Tomislav Panenić, ministar gospodarstva i Antun Šprlje, ministar pravosuđa.

Prema prvim neslužbenim rezultatima prijevremenih izbora u Općini Kolan, novi općinski načelnik je Šime Gligora (HDZ) s osvojenih 53,22 posto glasova birača, doznaje se od Općinskog izbornog povjerenstva. Protukandidat Josip Zubović (HSS), dosadašnji načelnik, dobio je 45,98 posto glasova. Na izbore je izašlo 78,73 posto birača.

Načelnik Općine Matulji, prema prvim, neslužbenim rezultatima drugog kruga prijevremenih izbora, bit će ponovno Mario Ćiković (SDP), doznaje se od Općinskog izbornog povjerenstva. Ćiković je osvojio 52,62 posto birača, a za kandidata grupe birača okupljene pod nazivom Bolji Matulji, Miodraga Šarca (HNS), glasovalo je 46,15 posto. Mario Ćiković je u prvom krugu bio kandidat koalicije SDP i HSU, a u drugom krugu podržali su ga i PGS, IDS i Reformisti, čiji kandidat za općinskog načelnika Mladen Prenc nije prošao u drugi krug izbora. U Matuljima je danas glasovalo 35 posto birača s pravom glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 00:09