VELIKI USPJEH

Tim mladih elektroničara splitskog FESB-a dizajnira čipove za najveći istraživački centar CERN

S FESB-a ističu da su se u proes izrade čipova uključili u suradnji sa svjetskim znanstvenim centrom Fermilab kraj Chicaga
Ilustracija
 Maximilian Stock Ltd/Sciencephoto/Profimedia

Tim mladih elektroničara sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) sudjeluje u dizajnu čipova za najveći svjetski istraživački centar CERN u Ženevi, pri čemu koriste najmodernije svjetske alate i metode, na samom 'frontu' tehnologije, izvijestili su sa tog splitskog fakulteta.

S FESB-a ističu da su se u proces izrade odnosno dizajna čipova za CERN uključili u suradnji sa svjetskim znanstvenim centrom Fermilab kraj Chicaga.

"Dizajnirali smo dijelove čipa za novu generaciju detektora u CERN-u, u suradnji s Fermilabom, iz kojeg su nas s obzirom na uspješne prve rezultate dizajna pozvali i na sudjelovanje u dizajnu još novije generacije čipova, što predstavlja izvrstan uspjeh za ovu našu mladu ekipu", naglašava docent Josip Vasilj, prodekan za znanost na FESB-u.

Iznosi i da tim koji radi na tim čipovima čine docenti Duje Čoko i Ante Kristić, profesor Josip Musić, 'svježa' doktorica znanosti Marina Prvan, a uz vodstvo profesora Julija Ožegovića i Ivice Puljka.

Zaključuje s time da je taj uspjeh tima elektroničara s FESB-a još jedan u nizu uspjeha Sveučilišta u Splitu, koji i time, kako kaže, opravdava trenutni status najuspješnijeg sveučilišta u Hrvatskoj i jednog od najuspješnijih u ovom dijelu Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 18:56