PREMIJER O IZBJEGLICAMA

TIM OREŠKOVIĆ 'Situacija je vrlo komplicirana. Vrlo otvoreno pričamo o vrlo ozbiljnoj situaciji, ali vidjet ćemo u iduća tri, četiri tjedna...'

 Reuters

Hrvatski prmijer Tihomir Orešković nalazi se u Bruxellesu na summitu Europske unije sazvanom zbog migrantske krize, ali i eventualnog izlaska Velike Britanije iz EU. Orešković se sastao i s predsjednikom Europske komisije Jeanom Claudeom Junckerom s kojim je vodio razgovore koji se ne dotiču današnjih glavnih tema, prenosi N1 .

- Imali smo nekoliko tema u razgovoru s Junckerom - kriza, ekonomija također, ne samo javni dug. Tu sam predložio naš plan, mislim da mogu reći da ga je prihvatio, našu dugoročnu strategiju, odnosno da ćemo iskoristiti mrtvi kapital da bismo smanjili dug. Iskoristit ćemo i 10,7 milijardi eura iz europskih fondova, aktivirati pola milijarde za pojačavanje investicija za male i srednje poduzetnike. Sljedeći tjedan znat ćemo više oko proračuna - rekao je Orešković koji se potom osvrnuo na problem izbjeglica.

- Danas ćemo imati dugačku diskusiju, a jučer sam komentirao kad smo se našli s Junckerom i premijerima, odnosno predsjednicima Srbije, Makedonije, Slovenije, Austrije i Hrvatske - nama je bitno da komuniciramo i da koordiniramo akcije, da zajedno radimo. Uvjeren sam da smo kompaktni po tom pitanju, a u dogovore se uključila i Austrija. Situacija je vrlo komplicirana, vidjet ćemo što će se događati u Turskoj i Austriji. Bitno je da možemo u pravo vrijeme komunicirati i promijeniti strategiju oko izbjeglica...

Premijer nije previše htio komentirati izjavu Angele Merkel koja se pribojava da će se ponovno 'zakuhati' na Balkanu ukoliko Austrija zatvori granice.

- Vrlo otvoreno pričamo o vrlo ozbiljnoj situaciji, ali vidjet ćemo u iduća tri, četiri tjedna kako će se pokazati. Bitno nam je da surađujemo zajedno jer to nije samo balkanski ili srednjoeuropski, već europski problem, koji moramo zajedno i riješiti - zaključuje Orešković, prenosi N1 .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:50