SAVJETNICI PREMIJERKE

Tim za spas: Ukinut ćemo 10 županija, smanjiti plaće i mirovine

Savjetnici i novi ministar predlažu kako prebroditi ekonomsku krizu
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor od jučer ima novog ministra gospodarstva i troje glavnih savjetnika koji nisu iz struktura HDZ-a: Đuro Popijač, Borislav Škegro, Sandra Švaljek i Željko Lovrinčević.

U vrh su ušli visokopozicionirani HDZ-ovci Darko Milinović i Ivan Šuker, ali potpredsjednici Vlade neće imati presudan utjecaj na kreiranje politike.

Odlučujuću ulogu u svim važnim ekonomskim odlukama imat će - novi premijerkin ekonomski tim.

- Očekujem odličnu suradnju. Zajedno s ministrima i potpredsjednicima Vlade članovi Savjeta trebaju donijeti nove ideje i projekte - poručila je Kosor i dodala da će se Savjet, po potrebi, popunjavati i drugim ljudima.

Strateške odluke

Osnivanjem Savjeta, tvrde ekonomski analitičari, premijerka je povukla potez koji su povukli i njezini kolege u drugim zemljama. Štoviše, u kuloarima se mogla čuti i usporedba novog tima Kosoričinih ekonomskih savjetnika sa savjetnicima američkog predsjednika Baracka Obame.

- Dobro je što se premijerka odlučila na osnivanje takvog savjeta. Na njezinim je ekonomskim savjetnicima da predlažu strateške odluke i ciljeve ekonomske politike, a na premijerki da ih progura i stane iza njih - kaže Zdeslav Šantić, makroekonomist Splitske banke.

Po njemu, i odabir stručnjaka koji čine novi Savjet za gospodarstvo je dobar jer se radi o kvalitetnim imenima, ljudima koji poznaju stanje u zemlji i probleme.

Kao korak u pravom smjeru Šantić ističe i promoviranje ministra financija Ivana Šukera u potpredsjednika Vlade za gospodarstvo.

Šuker dobio na značenju

- Izuzetno je važno da ministar financija bude na višoj razini i da ima mogućnost jačeg utjecaja na kreiranje ekonomske politike, što dosad realno nije imao - poručuje Šantić.

I Damir Novotny, neovisni ekonomist, smatra da je premijerka napravila dobar potez osnivanjem Savjeta.

- Savjet zapravo oslikava pritiske koji na premijerku dolaze iz raznih društvenih krugova i koje je ona time nastojala pomiriti - ističe Novotny.

Priprema za privatizaciju

Članovi Savjeta su, objašnjava, protagonisti dviju struje koje su dosad presudno utjecale na Vladinu ekonomsku politiku.

S jedne strane je Škegro, koji iza sebe ima bogato i političko i ekonomsko iskustvo, a s druge Lovrinčević, koji je još nekidan upozorio da nema promjena sa starim kadrom.

Iz istupa članova Savjeta može se zaključiti da će predlagati što je moguće manji proračunski manjak, što za sobom povlači i znatno rezanje javne potrošnje, a time i stečenih prava pojedinih socijalnih grupa. Od savjeta se puno očekuje i u segmentu funkcioniranja javnih poduzeća, prije svega u smislu “micanja” politike iz njih, ali i njihova restrukturiranja, pa i priprema za privatizaciju.

Ne bismo se stoga trebali čuditi, kaže Šantić, ako uskoro doznamo da HEP, HŽ ili drugi gubitaši odu na bubanj, odnosno u privatizaciju.

Savjetnici i novi ministar predlažu kako prebroditi ekonomsku krizu:

1. izbaciti političare (ministre i državne tajnike) iz nadzornih odbora javnih poduzeća

2. smijeniti uprave javnih poduzeća koje nisu provele Vladine naputke o štednji

3. pojačati kontrolu nad trošenjem novca u gradovima jer bi financijski problemi Zagreba mogli zahvatiti i druge gradove

4. restrukturirati gospodarstvo tako da se smanji jaz između Zagreba i ostatka Hrvatske

5. nužno je promijeniti lošu opću klimu u hrvatskom društvu i mentalitet: ne može se živjeti samo od rente, mora se razbiti odijum prema poduzetništvu i nesklonost riziku

6. promijeniti proračunsku politiku: nije točno da je 87 posto proračuna fiksno i da se na to ne može utjecati. To su plaće i mirovine koje se mogu - smanjivati

7. pojednostaviti porezni sustav, a u roku od dvije godine uvesti porez na imovinu

8. revidirati povlaštene mirovine

9. promijeniti lošu politiku plaća u javnom sektoru: postoji čak 15 sindikata i kolektivnih ugovora koje je teško ispuniti

10. učiniti efikasnijim HGK (smanjiti obveznu članarinu), Agenciju za ulaganja i ekonomsku diplomaciju: te tri institucije moraju konačno početi raditi svoj posao privlačenja stranih investicija

11. reformirati lokalnu upravu: država može financirati samo 10 županija i polovicu sadašnjih općina

12. ukinuti politički populizam: sada se saniraju gubitaši, a uništavaju zdrava poduzeća, tome se mora reći dosta

13. reformirati zdravstveni i mirovinski sustav

Jadranka Kosor ima više potpredsjednika i od Sanadera i od Račana

Nova Vlada Jadranke Kosor spadat će među glomaznije hrvatske vlade u ovom desetljeću. Kosor u novoj Vladi ima čak pet potpredsjednika.

Odlukom da umjesto Damira Polančeca imenuje Ivana Šukera i Darka Milinovića Kosor je stvorila Vladu u kojoj će svaki četvrti član biti i potpredsjednik.

Osim Šukera i Milinovića, funkciju potpredsjednika Vlade obnašaju još i Đurđa Adlešič (HSLS), Božidar Pankretić (HSS) i Slobodan Uzelac (SDSS). U novoj Vladi je i 14 ministara.

Kada je Ivo Sanader krajem 2003. preuzeo Vladu od Ivice Račana, kao jedan od ciljeva naveo je smanjenje broja članova svoga kabineta.

U toj jednostranačkoj Vladi bila su dva potpredsjednika (Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, kojeg je 2005. zamijenio Polančec) i 15 ministara.

Broj članova prve Sanaderove Vlade smanjen je u odnosu na dvije vlade koje je vodio Ivica Račan, no kako je funkcija zamjenika ministara zamijenjena funkcijom državnih tajnika, Vlada je imala više članova od Račanove. Ipak, broj članova Vlade nije se značajnije promijenio nakon izbora 2007., kada su u Vladu ušli HSS, HSLS i SDSS.

Ona je, naime, imala četiri potpredsjednika (Kosor, Polančec, Đurđa Adlešič i Slobodan Uzelac) i 14 ministara.

Takvo je stanje naslijedila i Kosor, a njezini suradnici očekuju da bi prava rekonstrukcija trebala uslijediti u veljači 2010. ili na proljeće.

Prva Vlada Ivice Račana, koju je činilo šest stranaka, imala je tri potpredsjednika (Goran Granić, koji je bio i zamjenik premijera, te Željka Antunović i Slavko Linić) i 20 ministara.

Druga je Račanova Vlada imala četiri potpredsjednika (Granić, Ante Simonić, Slavko Linić i Željka Antunović) i 20 ministara.

(Adriano Milovan)

Ministar i savjet

Đuro Popijač: Ne može bez otpuštanja

DOLAZI: S dužnosti glavnog ravnatelja HUP-a, a prije je radio u bivšem SDK, pa ZAP-u i Fini

IDEJA: Iz javnog sektora odmah bi trebalo otpustiti 50.000 ljudi, samo što je to sada nemoguće jer bi značilo dodatni udar na gospodarstvo

IZJAVA: Najviše državnih rashoda uvjetovano je zahtjevima sindikata koji sjede u GSV-u

Borislav Škegro: Otac PDV-a

DOLAZI: Ima privatni biznis u Quaestus fondu, a bio je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar financija od 1997. do 2000.

IDEJA: Uveo je PDV i autor je tečaja od četiri četvorke. Kinezi vjeruju da dva parna broja nose sreću, a četiri parna broja nose dvostruku sreću. Taj tečaj će svi pamtiti

IZJAVA: Za vanjski dug svi smo odgovorni - studenti traže besplatan studij, sindikati povećanje plaća, seljaci poticaje...

Željko Lovrinčević: Ministar u sjeni

DOLAZI: Sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, gdje je dugogodišnji analitičar. Bio je neformalni savjetnik bivšeg premijera Sanadera i sada premijerke Kosor.

IDEJA: Plaće korisnika proračuna treba zamrznuti te povećati stope PDV-a.

IZJAVA: Premijerka trebala vlastiti tim, umjesto da se oslanja na kadrove bivšeg premijera.

Sandra Švaljek: Rezati javnu upravu

DOLAZI: Iz Ekonomskog instituta, gdje je ravnateljica, prva žena u Ekonomskom vijeću kojeg je imenovao Ivo Sanade

IDEJA: Vlastima je glavni izazov smanjiti rashode proračuna.

IZJAVA: Vladu čeka reforma javne uprave i smanjenje zaposlenih.

(A.M., B.S.)

Popijač do ponedjeljka mora predati plan rada

- Očekujem potporu sindikata za izbor Popijača na mjesto ministra gospodarstva. Sigurna sam da on neće zastupati interese poslodavaca, nego zemlje u cjelini - rekla je jučer premijerka Kosor.

Premijerka od Popijača očekuje da joj do ponedjeljka dostavi prijedlog svog rada kako bi ga, prije nego što se Sabor u četvrtak izjasni o novim kadrovima u Vladi, mogla vratiti na doradu. Naime, Kosor očekuje da se i novi ministar gospodarstva, iako nije stranački obojen, uklopi u plan rada njezine Vlade. Navodno želi u Ministarstvo dovesti četiri nova državna tajnika, koje bi također mogla regrutirati u HUP-u.

- HUP se aktivno uključio u pripremu i izgradnju ekonomskog modela, koji uključuje veliki zaokret - ističu u HUP-u i najavljuju “bolne rezove”. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:02