INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ

TIMOV TIM Premijer nakon eskalacije sukoba Mosta i HDZ-a udijelio ukor Karamarku, Petrovu, ali i ministrici Šikić: 'Tako se ne radi!'

 Srđan Vrančić/EPH

Premijer Tihomir Orešković - kako je Jutarnjem jučer izjavio jedan dobro upućen sugovornik - ostao je prilično iznenađen reakcijom ministrice rada Nade Šikić u javnom dijelu ovotjedne sjednice Vlade.

- Gledajte, to je zaista bilo neprimjereno - rekao nam je taj sugovornik prenoseći reakciju premijera.

- Nije bilo ni vrijeme, ni mjesto za to. Imali su dovoljno vremena da daju neke svoje prijedloge ako im se nije sviđao onaj ministrice Jurlina. A ovo samo ruši povjerenje među partnerima. Zadnje što nam treba jest da se ovakve priče vrte po medijima.

Podsjetimo, na sjednici Vlade u srijedu HDZ-ova ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić prozvala je svoju kolegicu iz Mosta, ministricu uprave Dubravku Jurlina Alibegović, da se zbog nje izglasava nepotrebna i populistička odluka o ukidanju određenih beneficija državnim dužnosnicima.

Promašile trenutak

Ta prozivka na sjednici Vlade posljednji je u nizu primjera loših odnosa koji destabiliziraju rad Vlade i umanjuju izglede za provođenje najavljivanih reformi.

Inače, ove dvije ministrice - upozoravaju izvori - morale bi tijesno surađivati jer su obje voditeljice radnih skupina za reformu javne uprave, a nakon ovakvih ispada malo tko može zamisliti dobru i konstruktivnu suradnju. Ministrica rada, koja se u ova tri mjeseca nije osobito istaknula, osim možda izjavom da joj nije potpuno jasno kako se puni državni proračun, sada javno napada kolegicu u Vladi jer je napisala zakon kojim bi se u državnom proračunu uštedjelo 40-ak milijuna kuna.

Intervencija s vrha

Sve napetiji odnosi između HDZ-a, Mosta i Tihomira Oreškovića naveli su i samog premijera da pošalje poruku kako tako dalje ne može.

Orešković će - kažu nam upućeni izvori - od dvojice potpredsjednika Vlade, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, tražiti punu podršku za provedbu reformi koje upravo pripremaju u njegovu kabinetu, a namjerava uložiti dodatne napore u inicijativi da se normaliziraju odnosi između dvojice potpredsjednika jer, prema neslužbenim informacijama, čelnici HDZ-a i Mosta u zadnje vrijeme gotovo uopće ne komuniciraju. Iako neki tvrde da se čuju telefonski.

Očito je to i iz zadnje svađe kad je Petrov prozvao Karamarka zbog prijateljstva s MOL-ovim konzultantom Josipom Petrovićem, koji se s Ivom Sanaderom pojavio kao svjedok u arbitražnom postupku Hrvatske s MOL-om u Londonu. Petrov je - opisuju nam neki njemu bliski suradnici - bio isprovociran stalnim neslužbenim informacijama iz vrha HDZ-a da se sprema rekonstrukcija Vlade, “rastava braka” s Oreškovićem te preslagivanje saborske većine kojim bi se eliminiralo Most. Okidač za njegov prvi otvoreni napad na Karamarka bila je izjava Milana Bandića da je s predsjednikom HDZ-a već razgovarao o preslagivanju, isti je dan i Josipa Rimac govorila o zamjeni partnera, a sve to događalo se u vrijeme kad se održavao uži kabinet Vlade na kojem su dvojica potpredsjednika i premijer trebali razgovarati o Nacionalnom programu reformi.

Propustio sastanak

Karamarko se taj dan, tvrde nam dva izvora, uopće nije pojavio na užem kabinetu, pa je moguće i to dodatno isprovociralo Petrova. Iz HDZ-a pak nisu htjeli komentirati odnose u Vladi niti su nam odgovorili zašto Karamarko nije bio na užem kabinetu na kojem se dogovaraju odluke koje dolaze na sjednicu Vlade upravo kako bi se spriječile situacije poput one s ministricom Šikić.

Na tom kabinetu, kažu sugovornici, odluke se ne donose preglasavanjem, nego konsenzusom, stoga je nejasno zašto je ministrica Šikić odlučila otvoreno kritizirati Vladinu odluku, vjerojatno, kako smatraju mnogi u HDZ-u, uz potporu vrha stranke, čime je otvorila još jednu frontu prema Mostu.

- Premijer ne može biti vatrogasac i svakodnevno gasiti vatru. S dvojicom potpredsjednika još nije razgovarao, ali će napraviti sve da se komunikacija među njima poboljša - rekao nam je jučer jedan dobro upućen sugovornik.

Potkopavanje Vlade

Isti izvor dodaje kako je pozicija premijera takva da on želi provesti reforme, a za to mora imati stabilnu Vladu, a ne da Karamarko i Petrov potkopavaju Vladu u kojoj sjede.

- Nadam se da će se ti odnosi što prije poboljšati. Premijer ne može pristati na to da u javnosti vlada dojam kako se Vlada ne snalazi, a on sam priprema reforme, vjerujte, dan i noć. Neki odnosi u društvu ne mogu se popraviti preko noći i to mu je jasno, ali odlučan je da provede ovaj plan do kraja - kaže nam jedan dobro upoznat izvor s Markova trga.

Blokada rada

Premijer se nada da će Petrov i Karamarko ipak izgladiti odnose jer njihove trzavice opterećuju Vladu. U prva tri mjeseca odrađivale su se kadrovske stvari, koje također nisu do kraja završene.

- Kukuriku Vladi trebale su tri godine da počne raditi. Premijer se nada da su ova tri mjeseca koaliciji bila dovoljna da se sada napokon krene s reformama - poručuju izvori.

Kad je riječ o Ini, premijer je tu na strani Mosta i Bože Petrova. Smatra da arbitraža ide u dobrom smjeru, upoznat je s detaljima postupka, nije mu jasna moguća veza MOL-a s HDZ-ovim šefom.

- Njegov je jedini cilj zaštititi Inu kao kompaniju od nacionalnog interesa - kažu nam izvori. Božo Petrov jučer je izjavio da od svojih stajališta u vezi s Inom neće odstupiti. O tome je i jučer razgovarao s Tomislavom Karamarkom. Na pitanje je li se smirio, Petrov je rekao:

- Ponovit ću što sam rekao prije dva dana. Za mene je Ina strateški interes i po svaku cijenu ga se treba očuvati i vjerujem da svi članovi Vlade rade na isti način i u istome smjeru. Na pitanje je li koalicija stabilna, Petrov je odgovorio da jest, a o ogorčenosti premijera zbog nesuglasica u Vladi rekao je: “Nadam se da će biti bolje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:43