OPASNA VOŽNJA

Tinejdžerka (16) kojoj je na jet-skiju poginula majka bori se za život. Na Hvaru nova nesreća!

Nesreće na jet skiju nisu rijetkost što ne iznenađuje s obzirom na neodgovorno iznajmljivanje i manjak iskustva vozača
Ilustracija/arhiva
 Ivo Ravlić/CROPIX

Samo sat vremena nakon što se jučer u Marini dogodila tragedija u kojoj je smrtno stradala žena koja se vozeći jet-ski zabila u jedrilicu, na Hvaru je došlo do još jedne nesreće s morskim skuterom, u kojoj je teško ozlijeđena 26-godišnjakinja, javlja Slobodna Dalmacija.

Kako smo već izvijestili, u pomorskoj nesreći jet-skija i jedrilice, koja se u ponedjeljak iza 16 sati dogodila u mjestu Marina, pokraj Trogira smrtno je stradala njemačka državljanka koja se nalazila na jet-skiju. U istoj nesreći dvije djevojčice koje su se također nalazile na jet-skiju su ozlijeđene, od kojih je jedna, rođena 2014. godine zadobila lakše tjelesne ozljede, dok je druga, rođena 2005. godine zadobila teške i za život opasne ozljede.

Životno ugrožena djevojčica se nalazi u KBC-u Split, u Jedinici intenzivnog liječenja djece (JILD). Kako doznaje Slobodna Dalmacija, ima ozljede glave i još uvijek je priključena na respirator.

Kako je jutros izvijestila PU Splitsko-dalmatinska, jučer oko 17.30 sati, na području Hvara, na otvorenom moru istočno od rta Jerolim te zapadno od otočića Pokoji došlo je do pomorske nesreće u kojoj je skuter kojim je upravljala 27-godišnja državljanka Francuske zbog neprilagođene brzine prilikom zaustavljanja udario u stražnji dio drugog zaustavljenog skutera uslijed čega je 26-godišnja putnica na zaustavljenom skuteru zadobila ozljede.

Nakon pružene hitne medicinske pomoći u Hvaru prevezena je u KB Split gdje su joj utvrđene teške tjelesne ozljede zbog čega je zadržana u bolnici. Slijedi podnošenje kaznene prijave protiv 27-godišnje državljanke Francuske.

Podsjetimo, mediji su nedavno prenosili snimku sudara dvaju jet skijeva kod Korčule. Srećom, nije bilo fatalnih posljedica, ali svjedočanstvo potresenih mladića, koji su pukom srećom izvukli živu glavu, trebalo je poslužiti kao upozorenje onima koji sanjaju o tome da ukrote ovo plovilo.

- Prijatelju je skoro odrubilo glavu, ja ne znam kako nisam ostao bez ruke - komentirao je jedan od sudionika nesreće.

Samo tri dana kasnije, svjedočili smo nesreći u kojoj je smrtno stradala majka dviju djevojčica, koje su i same pretrpjele tjelesne ozljede nakon sudara s jedrilicom, a tragedija se umalo dogodila i na Hvaru.

Nažalost, nesreće na jet skiju nisu rijetkost, što ne iznenađuje s obzirom na neodgovorno iznajmljivanje i manjak iskustva vozača, kojima za korištenje plovila na 15 minuta ili pola sata ne treba vježba, edukacija ni nadzor.

Sudski vještak Siniša Bacalja rekao je jučer za Slobodnu Dalmaciju da je riječ iznimno brzom plovilu koje može dostići i preko 60 milja na sat, a ne treba naglašavati koliko je takva brzina opasna u kombinaciji s neiskustvom.

Unatoč tome, ističe, ne postoji regulativa kojom bi se smanjio rizik.

Dodaje da jet skijem može upravljati punoljetna osoba koja ima dozvolu za voditelja čamca, pri čemu dodatne provjere sposobnosti ne postoje.

- Iznajmljivači ne pitaju za iskustvo, ne kontroliraju znanje i vještine klijenata te prihvaćaju razne inozemne dozvole bez dodatnih provjera, a ne upozoravaju ni na specifične uvjete koji vladaju na moru, osobito ako je vjetrovito. Mnogi ljudi u trenutku kad prvi put sjedaju na jet ski nisu upoznati ni s pravilima izbjegavanja sudara na moru, ne prepoznaju znakove i ne znaju tko ima prednost - upozorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:12