NEVINA U LUDNICI

Tip koji je zaj***o policiju: Kako nam je ubojstvo žene postalo normalno, čak i simpatično

Razumijem da ljude razvedri kad netko zbriše policiji. Ali, možete li zamisliti da se o ženi ubojici tako piše, s toliko topline?
Branimir Čaleta
 Jakov Prkić/Cropix
Objavljeno: 04. rujan 2020. 22:16

Nikakvih problema s njim nije bilo, bio je dobro raspoložen, novinare je tog jutra zamolio da nešto lijepo napišu o njemu. Među sudrugovima slovi kao miran i uzoran. Da, da, miran, uzoran, pišu novine. I tko bi to očekivao, pobjegao! A tako im je drag bio da su, da ga zaštite od napasnih fotoreportera, policajci zaustavili “maricu” prije ograde pa se taj dobro raspoložen, miran i uzoran tip lako otrgnuo i otrčao u slobodu. Taj, kojemu se sudi jer je ubio partnericu u osmom mjesecu trudnoće. Dvostruki ubojica. Ubojica, da. Ali, nećemo biti tako ozbiljni. To je ipak tip koji je zajebao policiju. Nije debeo pa da ne može trčati, tako dobro raspoložen, “dobrica” kako ga je s navodnicima nazvao novinar Slobodne. Sunce malo! Čitavo popodne trajala je uzbuna po portalima, ekipa je navijala.

Ljudi smo: a to koliko smo ljudi, istraga će tek utvrditi jer je dobro raspoloženi dobričina pobjegao s rukama u lisicama, a kad su ga nakon par sati našli, eto misterija, lisice više nije imao. Čudo? Gospa Međugorska ili Gospe Sinjska? Razumijem da ljude razvedri kad netko zbriše policiji, pa se kao djeca ganjaju po ulicama grada, vidiš me - ne vidiš me. Ali, možete li zamisliti da se o ženi ubojici tako piše, s toliko topline i razumijevanja? Zamislite ženu koja je ubila partnera i bebu. Evo, nek’ je sama sebi ubila bebu u trbuhu, u osmom mjesecu trudnoće. Bi li i o njoj pisali da je dobro raspoložena, bi li dovikivala u sudnici, a policajci pričali da je mirna i uzorna u pritvoru, ma dobrica?

Ne, mediji takve žene obično nazivaju monstrumima. Bez obzira na to što one najčešće ubiju nakon godina i godina zlostavljanja. Sjećate se mlade žene iz Zadra, koja je ubila muža? Neobično je to da za žene ubojice nije važno jesu li dobre i uzorne u pritvoru. One su monstrumi, a muškarci obično nisu. Recimo, onaj osuđen na šest mjeseci zatvora zbog “seksa s 14-godišnjakinjom”, jer je silovatelju od 49 godina kao olakotno uračunato i to što je platio abortus. Naše sudstvo među kaznama nije predvidjelo seks s gorilom, što bi mu mnogi poželjeli. Puno seksa s gorilom. Ah, što ću kad nisam dobrica. Ovom iz Splita se sudi da je 2013. u Ukrajini ubio Gannu Kitaevu s kojom je bio u vezi.

“Toga dana od 14.15 do 20 sati, zbog ljubomore i kako bi je kaznio jer je zatrudnjela s drugim muškarcem, te kako bi spriječio da rodi dijete i nastavi vezu s tim muškarcem, brutalno ju je izudarao tupo-tvrdim predmetom najmanje četiri puta po licu”, pišu novine. I dalje tukao dok je nije ubio, smrskao joj lubanju i lice, najvjerojatnije čekićem. Ne zato što je naprosto nasilnik ubojica. Nee, on to “zbog ljubomore i kako bi je kaznio”. Osjećajan tip u vezi s neodgovornom ženom. Varala ga je! Zatrudnjela s drugim! Nije on ubojica, on je ljubomoran, dakle emotivac. Šteta što je mrtva, evo nju bismo osudili na 100 godina zatvora, gadura jedna. Tako piše u optužnicama, novinari to prenose bez pitanja.

Oguglali smo, navikli smo opravdavati ubojice žena. Kako kaže njegov odvjetnik: “Postojala je komplicirana i emotivna veza u tzv. ljubavnom trokutu, što je rezultiralo kako je rezultiralo”. Haa? Imali su kompliciranu i emotivnu vezu? Odlučili su emocije pretočiti u poeziju, izdali zajedničku zbirku, napravili podcast o svojoj ljubavi? Znam ohoho cura koje je tip prevario i godinama varao. One se razvode ili oproste, nakon tona i tona isplakanih suza. Kod njih trokut i komplicirana emotivna veza nisu rezultirali ubojstvom, kako to? Zato što nije normalno da žena ubije tipa jer je vara. Ali ako ona prevari njega i on nju ubije, mi ćemo mu pljeskati kao simpatičnom dobrici i navijati za njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:48