I OVAJ VIKEND DOBIT ĆETE SVOJE PRILOGE

Tiskali smo se u četiri tiskare i dvije države da bismo došli do vas: Jutarnji na kioscima usprkos štrajku u tiskari

EPH je svoje obaveze izvršio na vrijeme i nije zaslužio ovakvu poziciju, izjavio je predsjednik Uprave Vjesnika

Jutarnji list, kao i ostala izdanja našeg nakladnika, usprkos štrajku u Tiskari Vjesnik, stigli su na kioske diljem Hrvatske zahvaljujući složenoj logističkoj operaciji koju su izveli zaposlenici EPH. Radnici Tiskare Vjesnik počeli su jučer ujutro generalni štrajk zbog neisplate dviju plaća za srpanj i kolovoz.

Tvrtka u većinskom državnom vlasništvu našla se u problemima zbog duga od 150 milijuna kuna, a najveću štetu zbog štrajka pretrpio je njihov najvažniji klijent, Europapress holding, izdavačka kuća koja sa svojim brojnim izdanjima s čak 44 posto sudjeluje u prihodima Tiskare Vjesnik.

Kamioni

Jutarnji list i Sportske novosti, naime, jučer su se tiskali u dva grada: u Splitu i Rijeci, i to u tiskari Novog lista, te tiskari Slobodne Dalmacije. Iz tiskare Novog lista novine su išle u distribuciju za Istru, Rijeku, Kvarner i otoke, te Sloveniju i središnji dio Bosne i Hercegovine. Na jugu, iz tiskare Slobodne Dalmacije novine su se distribuirale za Hercegovinu, cijelu Dalmaciju i otoke, Slavoniju i središnju Hrvatsku.

- Kako bismo što brže obavili posao, iz Splita smo novine za središnju Hrvatsku slali kamionima nosivosti 3,5 tone jer jedino ti kamioni mogu voziti autocestom brzinom većom od 80 kilometara na sat. Svakih sat vremena kretao je jedan kamion, a ukupno ih je za Zagreb išlo pet - rekao je Saša Milinović, direktor razvoja, informatike i tehnologije EPH.

Dalje su se novine pretovarale za Slavoniju, a za središnju Hrvatsku distribucija se obavljala u centralnom distribucijskom skladištu Tiska na Žitnjaku.

Osim dnevnih novina, i naša revijalna izdanja morala su se prilagoditi novonastaloj dramatičnoj situaciji. Prilog Studio, primjerice, tiskao se u Vjesniku prije štrajka, međutim trebalo ga je dalje poslati u Split i Rijeku na insertiranje u ostatak novina, pa natrag u Zagreb za distribuciju po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, štrajkaški odbor nije dopustio da Studio izađe iz pogona Vjesnika.

Dodatni troškovi

S druge strane, subotnji prilog, šoping-vodič Gloria In tiska se u Novom Sadu, prelazi granicu i carinu, dovozi se u Split i Rijeku na insertiranje i distribuira se po Hrvatskoj, dok će se nedjeljni Like! najvjerojatnije tiskati u Sarajevu. Sve kako bi sva izdanja na vrijeme došla na kioske i kako bi naši čitatelji mogli kupiti svoj primjerak novina i magazina.

Treba, naravno, reći da takav način poslovanja dovodi u nezavidnu poziciju EPH i da su zbog toga novinarima rokovi dodatno skraćeni, a komplicirani postupak tiska i distribucije dodatno poskupljuje troškove distribucije za 70-ak tisuća kuna dnevno. Zbog poteškoća u dostavi moguće su i komplikacije s isporukom paketa za pretplatnike, a ako se to dogodi, čitatelji će svoje primjerke dobiti tijekom sljedećeg tjedna.

Do kada će štrajk trajati, nitko ne zna, jer 347 radnika ne odustaje od svojih zahtjeva, a osim zaostalih plaća traže i povlačenje odluke o ukidanju kolektivnog ugovora i hitno donošenje trajnog rješenja za budućnost Tiskare.

Zlatko Šoštarić, predsjednik Uprave Vjesnika, kaže da je do problema došlo jer se kasni s restrukturiranjem tvrtke opterećene dugovima. Duboke posljedice na poslovanje ostavilo je i neuspješno spašavanje dnevnog lista Vjesnik, koji je godinama bio političko glasilo HDZ-a.

EPH izvršava obaveze

- Država je u deset godina ulupala 350 milijuna kuna u spašavanje Vjesnika, i to je bila pogrešna politička odluka zbog koje se nije ulagalo u tehnologiju. Isplatit ćemo zaostale plaće jer smo osigurali 6,2 milijuna kuna bruto, ali to je tek vatrogasna mjera. Treba provesti plan restrukturiranja, otpustiti 40 posto radnika, treba riješiti problem nekretnina i tehnološki obnoviti tiskaru. S EPH imamo vrlo korektnu suradnju, oni sve svoje obaveze izvršavaju na vrijeme i nisu zaslužili ovakvu poziciju - rekao je Šoštarić.

- EPH podržava želju zaposlenika i svih zainteresiranih da Tiskara izađe iz krize te zahvaljuje svim partnerima koji su omogućili da se izdanja EPH ovog vikenda (Jutarnji, Sportske novosti, Gloria IN, Vita, Globus Pad) nađu na kioscima - kaže Tomislav Wruss, član Odbora direktora EPH za medije.

Kasni, ali bez Studija nećete ostati

Na sastanku u Tiskari odlučeno je da iz kruga Tiskare neće pustiti niti jednu tiskovinu, čak i ako su već tiskane, dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Zbog toga štrajkaški odbor nije iz Tiskare puštao veći dio tiskanog priloga Studio.

Jutarnji se ispričava svim čitateljima koji u broju od petka uz novine nisu dobili i prilog Studio. Dobit će ga uz jedan od sljedećih brojeva Jutarnjeg, čim distribucija bude moguća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:45