BURNO NA SJEDNICI VLADE

'TJERALI SU LISICU, ISTJERALI SU KING KONGA. AKO HDZ IDE OVAKO DALEKO, JA ĆU IĆI JOŠ DALJE' Milanović o Perkoviću

Premijer Milanović najavio je da će Vladin prijedlog Zakona o suradnji u kaznenim predmetima s članicama EU, koji je u saborskoj proceduri, ići u obliku u kojem je predložen kako bi se zaštitilo sudionike Domovinskog rata
Zagreb, 160513.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Zločince su 20 godina štitili Crkva i HDZ, šuteći, praveći se da se ništa nije dogodilo i čekajući da prođe vrijeme, poručio je otvarajući današnju sjednicu Vlade, posljednju prije ulaska Hrvatske u EU, premijer Zoran Milanović.

Milanović se time osvrnuo na kritike koje dobiva od vodeće oporbene stranke u slučaju Perković. Tim se kritikama sada pridružio i vrh Katoličke crkve. Premijera je posebno izirtiralo što takve primjedbe dolaze samo nekoliko dana prije nego što Hrvatska postaje 28. punopravna članica EU.

„Kada vas netko optuži da štitite zločince, onda je to gore nego kad netko lamentira ili priča o grijehu struktura“, poručio je oštrim tonom Milanović Crkvi.

„Od naših političkih konkurenata još nismo čuli ni jednu suvislu ideju, a kamoli plan ili program što učiniti“, uputio je poruku premijer HDZ-u.

ŠOK IZ BERLINA Njemačka kancelarka iznenada otkazala dolazak u Hrvatsku na proslavu ulaska u EU, a njemačka policija raspisala tjeralicu za Perkovićem i ponudila 12.000 eura za svaku informaciju o njemu!

Dodao je kako se HDZ očito ne usuđuje dati amandman na predloženi zakon o europskom uhidbenom nalogu jer se, kako je ocijenio, boji. Kako od HDZ-a nije stigao amandman na taj zakonski prijedlog, taj će zakon, kazao je Milanović, biti usvojen u predloženom obliku. Premijer pritom ne strahuje od reakcija Europske komisije jer su različiti stavovi nešto što će se, kako tvrdi, događati svakoga tjedna nakon što Hrvatska pristupi EU.

„Tjerali su lisicu, istjerali su King Konga“, kazao je Milanović HDZ-u.

„Dok god su neki ljudi u HDZ-u spremni ići ovako daleko, ja sam spreman ići još dalje“, dodao je.

Članovima Vlade poručio je da ne reagiraju emotivno na napade koji dolaze iz redova HDZ-a i Crkve, iako je očito da ih se nastoji isprovocirati na to.

„Strah ih je. Pa neka se vode sudski postupci! Ali, ja vam jamčim da na tim postupcima nitko od vas neće biti ni svjedok, a kamoli nešto više“, obrušio se Milanović na HDZ.

Kazao je i da će predložiti promjenu Ustava.

'Bilo bi bolje da Merkel dolazi'

Ministri danas nisu htjeli komentirati informaciju da je njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala svoj dolazak na svečanost ulaska Hrvatske u EU. Jedini član Milanovićeva kabineta koji je nešto bio voljan reći novinarima bila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

„Bilo bi bolje da dolazi“, kratko je kazala novinarima kada su je pitali da prokomentira odluku Merkel da ipak ne dođe u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:54